USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Вчені створили пластик, який повністю розкладається під сонячними променями за тиждень
Китайським вченим вдалося створити пластик на основі нового матеріалу, який можна застосовувати для виробництва електроніки.

Його набагато простіше утилізувати, коли пристрій вийде з ладу і виявиться на смітнику. Однак, матеріал має свої особливості – він починає розкладатися під дією повітря і сонця відразу ж після виробництва. Зберегти його можна лише у темряві, ізолювавши від повітряного середовища.

Команда вчених з Науково-технічного університету в Хуачжуні розробила новий тип хімічного датчика – полімерну плівку, яка змінює колір у відповідь на зміну рівня кислотності. Цей процес запускається унікальною молекулярною структурою матеріалу, що містить ланцюжки мономерів, які надають йому червоний колір.

У ході експериментів вчені помітили, що червоний колір швидко блідне, а матеріал розкладається вже через кілька днів, під дією сонячних променів. Так випадковим чином вони отримали багатообіцяючий, екологічно чистий пластик.
Матеріал розкладається під дією сонячних променів та кисню
Матеріал розкладається під дією сонячних променів та кисню

Особливості нового матеріалу

Матеріал без сліду розкладається під дією сонячних променів і кисню всього за тиждень, не залишаючи після себе мікропластику. Побічний продукт процесу – бурштинова кислота, яку можна використовувати повторно у фармакології або харчовій промисловості.

Оскільки молекулярний склад цього матеріалу зберігає стабільність тільки у темряві і при відсутності кисню, він не підійде для виготовлення пляшок або пакетів.

Однак тут вчені знайшли потенційний напрямок застосування нового матеріалу – гнучка електроніка або смартфони. В умовах ізоляції від повітря й світла такий матеріал здатний прослужити багато років.

Винахідники мають намір продовжити вивчення властивостей цього пластика в надії у майбутньому комерціалізувати цю технологію. Якщо їм таки вдастся це зробити, зовсім скоро ми можемо отримати електроніку, яку буде суттєво екологічнішою та простішою в утилізації.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus