USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені створили перший у світі програмований живий організм
Команді дослідників з Університету Вермонта та Університету Тафтса вдалося розробити роботів, що складаються з живих біологічних клітин.

Про це повідомляє ТСН.

Експерт з робототехніки Джошуа Бонгард, який брав участь у його створенні, каже, що це абсолютно новий клас: це і не жива істота, і не робот, а скоріше програмований живий організм.

Перед тим, як створити ксеноботів, вчені перебрали безліч варіантів клітин живих істот, які могли б підійти для цього, моделюючи їх за допомогою суперкомп’ютера. Розглянувши чимало кандидатів, вони зупинилися на клітинах земноводних жаб виду Xenopus laevis (на честь них, живі роботи й були названі).

Стовбурові клітини ембріонів цих жаб були з’єднані за допомогою мікроскопічних щипців та електродів. У кожному ксеноботі від 500 до 1000 таких клітин, а його довжина не перевищує 1 мм. Живі роботи вміють об’єднуватися для колективних дій, рухатися по колу або прямо і навіть рухати невеликі предмети.
На думку вчених, що створили ксеноботів, розробка може стати справжнім подарунком для медицини. Наприклад, їх можуть поміщати в тіло людини з метою транспортування ним ліків. А в майбутньому ксеноботи можуть почати будувати з власних клітин пацієнта для відновлення тканин або боротьби з раком.

У цьому сенсі у ксеноботів є незаперечна перевага перед аналогами з синтетичних матеріалів: завдяки тому, що вони зроблені з живої тканини, процес їх розкладання в організмі буде відбуватися природним чином. Також, їх можна буде використовувати для очищення океанів від мікропластику, або небезпечних зон від токсинів або радіоактивних матеріалів.
Коментарів: 1
72 Показати IP 12 Лютого 2021 12:51
Зробіть нам програмованого президента і прем'єра! Оптовий заказ на 450 депутатів! Жабів дамо бесплатно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus