USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені створили надчутливу штучну шкіру
Дослідники Національного Університету Сінгапуру (NUS) розробили надчутливу штучну шкіру.

Як пише УНІАН з посиланням на Сноб, шкіра працює на базі нейроморфного процесора від Intel – Loihi. Її сенсори можуть визначати текстуру, форму і ступінь жорсткості предметів в 10 разів швидше людського ока. У перспективі здатність «відчувати» і точніше сприймати оточення дозволить використовувати штучну шкіру на роботах для догляду за хворими, а покращений дотик – автоматизувати хірургічні завдання.

Команда NUS зуміла навчити роботизовану руку, обтягнуту штучною шкірою, розпізнавати шрифт Брайля з точністю більш ніж 92%. При цьому чіп, на базі якого працював пристрій, вимагав у 20 разів менше енергії, ніж стандартний процесор з архітектурою фон Неймана. На наступному етапі вчені об’єднали чутливу шкіру з подієвою камерою, після чого доручили роботу відрізнити один від одного непрозорі контейнери, наповнені різною кількістю рідини. Додатково дослідники перевіряли здатність системи розпізнавати обертальне ковзання – це необхідно для стабільного захвату предметів. У результаті експерименту Loihi обробляв дані з сенсорів на 21% швидше, ніж найпродуктивніший графічний процесор і споживав при цьому в 45 разів менше енергії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus