USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Вчені склали список тварин, які вміють сміятися
Вчені зібрали список з 65 видів тварин, які тим чи іншим чином вміють сміятися.

Про це повідомляє журнал Bioacoustics.

Проаналізувавши дані про ігрову поведінку різних видів, дослідники склали огляд тварин, що використовують вокальні сигнали, щоб запропонувати партнерам гру і повідомити про відсутність агресивних намірів. Крім приматів і інших ссавців, в список увійшли й птиці, наприклад, папуги кеа.

Про схожість людського сміху з відтворенням вокалізації у людиноподібних мавп писав ще Дарвін 1872 року, але на відміну від приматів сміх у людей перетворився в набагато складніший сигнал.

Люди сміються практично у будь-якій можливій ситуації та у будь-якому емоційному стані, в той час, як тварини використовують сміх як сигнал того, що їх дії не є небезпечними й припускають тільки гру. Складні соціальні ігри властиві багатьом видам і часто проявляються як імітація бою та сприяють практиці бойових навичок і захисних маневрів.

Саша Вінклер і Грегорі Брайант з Каліфорнійського університету провели вичерпний аналіз літератури в пошуках емпіричних звітів, що включають описи ігрових вокалізацій у тварин. Частина інформації була знайдена в джерелах, присвячених іншим аспектам поведінки тварин, і являє собою тільки вербальний опис звуків. В огляд було включено всі знайдені згадки про будь-які звуки, що видаються будь-якою твариною під час ігрової поведінки.

У список з 65 видів, які вміють сміятися, увійшли в основному примати, гризуни та інші ссавці. Звучання сміху тварин виявилося дуже різноманітним. Пихтіння і задушливе гигикання приматів під час гри дійсно нагадують людину, але це може бути і муркотіння, свисти, плямкання, або, наприклад, ультразвуковий писк, який видають щури.

Вчені вважають, що список має бути більшим, ігрова вокалізація присутня й у птахів і, можливо, навіть у деяких рептилій (наприклад, у черепах, які грають з об’єктами) і риб. Але доказів виявилося вкрай мало. Тільки два види папуг і австралійські сороки (Gymnorhina tibicen) наразі є єдиними не ссавцями, чий сміх описаний.

Вокальні сигнали тварин можуть бути дуже різноманітними й зображати не тільки агресію або гру. Так власники домашніх тварин можуть розпізнавати в нявканнях і скигленнях емоції свого вихованця, а орангутанги здатні розповісти одноплемінникам про події, що відбулися.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus