USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розшифрували приховані письмена на стародавніх муміях
У Стародавньому Єгипті перед похованням мумії загортали в папіруси з текстом, прочитати які до цих пір було неможливо.

Британські дослідники розробили техніку сканування, що дозволяє прочитати записи, зроблені на клаптиках папірусу, які використовувалися при похованні мумій. Покійних з числа знаті і багатіїв часто завертали в написані ними самими сповіді, заповіти та інші важливі документи. У саркофаги будинків найчастіше потрапляли уривки папірусів, які становлять частину повсякденного життя, таких як списки покупок або повідомлення про сплату податків, передає Вокруг Света.

Найчастіше записи приховані під шаром спеціальної пасти та інших матеріалів, що використовувалися у виготовленні саркофагів. Єдиним способом прочитати написане досі було знищення шарів, що закривають папіруси. Перед істориками стояла дилема: дістатися до записів і дізнатися більше про життя древніх єгиптян або ж зберегти роботу майстрів, які брали участь в муміфікації і похованні тіла. «Мене жахає, коли я бачу, як заради доступу до тексту знищуються безцінні артефакти. Це злочин. Кількість таких предметів обмежена, і тепер у нас є технологія, що дозволяє і зберегти цю красу, і прочитати документальні записи, зроблені самими стародавніми єгиптянами про їхнє життя, про те, що для них було важливо », - говорить єгиптолог з Університетського коледжу Лондона Катрін Піке.

За словами вчених з Університетського коледжу Лондона, розроблені ними разом з колегами з Манчестера нові технології дозволять заглянути в повсякденне життя Стародавнього Єгипту. Виявлені досі в достатку письмена на саркофагах і стінах гробниць фараонів дають уявлення про життя вищих станів стародавніх єгиптян. На думку вчених, ці записи були своєрідною пропагандою того часу, тому про можновладців ми знаємо в основному те, що вони хотіли донести до нащадків. Тепер, завдяки новій системі сканування, історики зможуть прочитати вельми цікаві документи і заглянути в такий спосіб в будні звичайних людей.

Технологія полягає в тому, що за допомогою різної частоти і сили світлового впливу чорнило, яким написані документи, починають світитися. Метод вже був випробуваний при дослідженні мумії чоловіка, що зберігається в замку Чіддінгстоун в графстві Кент. Уривки папірусу, використані при виготовленні його похоронного кокона, дозволили вченим дізнатися його справжнє ім'я і встановити, що останки були муміфіковані в період з 664 року до н.е. до 30 року н.е. На шматку папірусу, розташованого в нижній частині мумії, читається ім'я покійного - Irethorru, що означає «око Хоруса звернене на моїх ворогів».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus