USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розшифрували найдавнішу ДНК мамонта
Палеогенетикам вдалося розшифрувати ДНК з корінних зубів трьох мамонтів, які жили на північному сході Сибіру більш як мільйон років тому.

Результати дослідження, яке проводилося в Центрі палеогенетики в Стокгольмі, були опубліковані в журналі Nature.

Міжнародна група вчених з дев’яти країн вперше в історії отримала ДНК з настільки древнього біоматеріалу. Раніше вік найстарішої секвенованої ДНК древнього коня оцінювався в 780-560 тисяч років.

«Ця ДНК неймовірно давня. Ці мамонти жили, коли ще не було людей і неандертальців», – заявив керівник дослідження професор еволюційної генетики Лове Дален.

Відзначається, що вилучення древньої ДНК було дуже складним завданням, так як у зразках залишилися лише дуже дрібні її фрагменти. Вчені десятки разів зчитували мільйони обривків, а потім за допомогою комп’ютера «зшивали» отримані дані в єдиний образ.
уб мамонта віком 1,2 мільйона років, ДНК з якого вдалося відновити
уб мамонта віком 1,2 мільйона років, ДНК з якого вдалося відновити

Мітохондріальну ДНК отримали із зубів трьох мамонтів, які знайшли у вічній мерзлоті Сибіру. Зразки назвали за місцями знахідок: Крестовка (1,65 мільйона років), Адича (1,34 мільйона років) і Чукоччя (0,87 мільйона років). Вивчення геному останків показало несподівані результати.

Попередні дослідження припускали, що близько мільйона років тому в Сибіру жив тільки один вид мамонта, названий степовим. Однак нові аналізи ДНК підтвердили існування двох різних генетичних ліній мамонтів – адичинської і крестовської.

За результатами секвенування, два мамонти – Адича і Чукоччя – відносяться до лінії, від якої пішли євразійські і північноамериканські шерстисті мамонти, а Крестовка представляє раніше невідому лінію.

Як зазначили автори дослідження, це важливе відкриття вказує на те, що колумбійський мамонт, один з найбільш знакових видів льодовикового періоду Північної Америки, еволюціонував у результаті гібридизації, яка сталася приблизно 420 тисяч років тому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus