USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розробили технологію швидкого відновлення уражених тканин
В Державному Університеті Огайо розроблена технологія, яка дозволяє швидко відновлювати уражені тканини. Ця технологія отримала назву «тканинна нанотрансфекція» (англ. Tissue nanotransfection або TNT).

Ця новина має стосунок одночасно до генетики і електроніки, пише geektimes.

Суть нової технології полягає у спеціальному чіпі, який «впорскує» генетичний код в клітини шкіри, провокуючи трансформацію клітин з одного типу в інший.

В ході тестування дослідникам вдалося «перепрограмувати» клітини шкіри таким чином, що вони трансформувалися у васкулярні клітини. Робота з перетворення одного виду клітин в інший проводилася на сильно пошкодженій лапці миші, в якій практично не було кровообігу. Лише через один тиждень вчені зафіксували появу кровоносних судин в лапці, а ще через два тижні лапка повністю відновилася.

Крім того, «перепрограмування» проводилося і з клітинами миші з інсультом. Вчені припускають, що створена ними технологія підходить для відновлення не тільки тканин, але і цілих органів і навіть нервових клітин. Вперше фахівці показали перетворення клітин одного виду в клітини іншого в живому організмі (мається на увазі ініційована людиною трансформація).



Один з авторів дослідження з «трансформуючим чіпом»

Все обладнання для проведення цієї операції важить близько 100 грамів. Також чіп неінвазивний, його не потрібно вшивати. Пристрій вводить генетичний матеріал в клітини шкіри за допомогою слабких електричних розрядів. Вони майже не відчуваються людиною або твариною. Для його використання не потрібні умови лабораторії, тобто експлуатувати систему можна практично в будь-яких умовах. А це означає, що працювати з ним можна навіть в сильно віддалених від цивілізації регіонах. Потенційними пацієнтами вчені називають людей, які постраждали в аварії, або солдатів, поранених на полі бою.

Поки що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (англ. Food and Drug Administration, FDA, USFDA) ще не схвалив технологію, але процедура розгляду вже стартувала. Якщо все піде добре, то перші клінічні випробування з пацієнтами-людьми відбудуться вже в наступному році.

«Ідея дуже проста. Насправді, ми були навіть здивовані, наскільки все це добре працює. Зараз в моїй лабораторії ми проводимо дослідження для того, щоб зрозуміти механізм до кінця і зробити технологію ще більш ефективною. Так що це лише початок », - заявив один з представників проекту Чендан Сен.

Технологія, запропонована вченими, не унікальна. Щось подібне розробляється зараз і іншими дослідниками. Але в даному випадку фахівцям вдалося уникнути необхідності використання проміжних етапів. У більшості випадків клітини організму-донора спочатку витягуються, потім обробляються, а потім знову вводяться в цей же організм, де і відбувається остаточна трансформація клітин шкіри у стовбурові. Цей шлях займає набагато більше часу, ніж в технології, запропонованої американцями з Університету Огайо.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus