USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розкрили загадку фіолетової веселки в Канаді
Природа дає нам багато загадок, таких як таємничі вири в океані невідомого походження. Але іноді фахівцям вдається пояснити природу походження аномалій.Так, вчені розкрили таємницю загадкових фіолетових "веселок", які були зафіксованів небі над Канадою в 2015-2016 роках.

За словами дослідників, подібні вогні з'являються в результаті взаємодії магнітного щита Землі з частинками високоїенергії, які проникли глибоко в атмосферу планети.

Вчені заручилися підтримкою декількох тисяч добровольців і протягом двох роківспостерігали за цим феноменом за допомогою знімків, зроблених наземнимителескопами і супутниками Swarm, запущеними Європейським космічнимагентством у 2013 році для вивчення властивостей магнітного поля Землі,повідомляє Phys.org.

В результаті дослідники встановили, що подібні сяйва виникають в результаті незвичайноївзаємодії сонячних електронів і магнітного поля Землі. За словами астрофізиків, подібні"веселки" виникають в той момент часу, коли на Сонці відбувається невеликий за силоюспалах, який призводить до викиду великої кількості заряджених частинок в сторонуЗемлі.

Коли ці частинки досягають нашої планети, вони стикаються з її магнітним полем ібільшість з них стає прабатьками "звичайних" північних сяйв.

Разом з тим, невелика частина часток, що володіють досить великою енергією,"проривається" далі і нижче, і взаємодіє з молекулами нижніх шарів атмосфери,формуючи вузькі пучки іонів оксиду азоту. Вони випускають промені червоного іфіолетового світла, а не зеленого і синього, як іони "чистого" кисню та азоту, що пояснюєнезвичайне забарвлення цих "фіолетових веселок".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus