USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розкрили таємницю смерті «мумії, що кричить»
Томографія мумії, яку називають «жінкою, що кричить» через її відкритий рот, показала, що вона раптово померла від серцевого нападу.

Про це повідомляє Новое Время.

При цьому процес муміфікації, вважають вчені, зберіг її вираження і позу в момент смерті.

Сканування провела група на чолі з відомим єгиптологом Захі Хавассом, що раніше очолював Міністерство у справах старожитностей Єгипту, і Сахаром Салімом, професором радіології Каїрського університету. Ієрогліфічні написи на лляних пов’язках мумії ідентифікують її як «королівську дочку, королівську сестру Мерет Амон». Це було відносно поширене ім’я серед дочок фараонів, тому в цьому випадку незрозуміло, з якої вона династії.

Єгиптологи дійшли висновку, що з принцесою працювали з традиційною турботою про ритуалах муміфікації. Однак її поза незвичайна. У той час як всі інші поважні муміфіковані члени королівської сім’ї були урочисто розташовані з закритими щелепами і прямими тілами, її голова повернута вправо, ноги схрещені на щиколотці.

Сканування показало, що їй було за 60, коли вона померла і вона страждала від важкого атеросклерозу, відкладення товстих бляшок, які накопичуються всередині стінок артерій, які обмежують і зрештою блокують кровотік.

Серцеві захворювання, особливо ішемічна хвороба серця, є основною причиною раптової смерті дорослих у сучасний період. Здається, що «жінка, що кричить» раптово померла, коли перебувала в своєму нинішньому положенні тіла, із зігнутими схрещеними ногами. В результаті смерті її голова була нахилена вправо, а щелепа відвисла.

«Ми припускаємо, що мертве тіло жінки, яка кричить, могло бути виявлено не раніше, ніж через кілька годин після смерті, цього достатньо, щоб виникло задубіння», – сказав Хавасс.

«Ми припускаємо, що бальзамувальники, ймовірно, муміфікували тіло жінки, що кричить, до того, як воно розслабилося. Таким чином, бальзамувальники були нездатні забезпечити закритий рот або поставити тіло в стан лежачи, як зазвичай відбувалося з іншими муміями, зберігаючи таким чином її вираз обличчя і поставу під час смерті», – підкреслили дослідники.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus