USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розкрили секрет найшвидшого ссавця на Землі
Вчені виявили одну з причин неймовірної швидкості гепардів. Тварина розганяється до 93 км/год завдяки особливій будові внутрішнього вуха, яке допомагає йому зберігати рівновагу при бігу.

Біологи з Американського музею природознавства досліджували за допомогою рентгена високої роздільної здатності череп 21 котячого, передає Вокруг Света.

Семеро тварин були сучасними гепардами, при цьому кожен з них, як виявилося, зберіг анатомічні особливості вимерлого предка, що жив на планеті 2,6 млн. - 126 тис. років тому. В рамках експерименту були досліджені також 12 інших різновидів котячих. Вчені створили 3D-моделі внутрішнього вуха кожної з тварин.

Вони виявили, що будова внутрішнього вуха гепарда значно відрізнялося від анатомії інших котячих.

«Ця відмінна риса впливає на стрімкість реакції, що пояснює екстраординарну здатність гепарда підтримувати рівновагу і не втрачати з поля зору здобич навіть під час блискавичного полювання», - стверджує один із авторів дослідження Джон Флінн.

«Якщо ви подивитеся сповільнену зйомку полювання, ви побачите, що ноги, спина, м'язи гепарда працюють з великим напруженням, виключно злагоджено. Але його голова при цьому не рухається взагалі», - коментує відкриття співавтор дослідження Каміль Грох.

Вчені вважають, що предки гепарда розвинули цю унікальну здатність, змагаючись з іншими видами за здобич.

«Вони розвинули тонкі кістки, що дозволили їм бігати досить швидко, а також надчутливих внутрішнє вухо, щоб тримати голову в абсолютній рівновазі, що дозволило їм бігти ще швидше», - пояснює Грох.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus