USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені розгадали таємницю зелених айсбергів
Вчені з Університету Вашингтона (США) з’ясували, чому деякі айсберги в Антарктиді мають унікальний смарагдово-зелений відтінок, повідомляє УНІАН.

Чистий лід має блакитний відтінок, тому що поглинає більше червоного світла, ніж синього. Більшість айсбергів здаються білими або синіми, коли плавають у морській воді, але з кінця 1980-х років дослідники і моряки повідомляли про те, що бачили нетипово зелені айсберги відразу в кількох частинах Антарктиди.

Зелені айсберги цікавили вчених протягом десятиліть, але тепер гляціологи в новому дослідженні повідомляють, що айсберги набувають зеленого кольору завдяки оксидам заліза, які містить кам'яний пил материкової частини Антарктиди.

Нова теорія була сформульована після виявлення австралійськими вченими великої кількості заліза в шельфовому льодовику Емері у Східній Антарктиді.

Фітопланктон, мікроскопічні рослини, які є основою морського харчового ланцюга, споживають в основному залізо. Але заліза дуже мало у багатьох районах океану.

Експериментальне підтвердження правильності нової теорії означатиме, що зелені айсберги переправляють дорогоцінне залізо з Антарктиди у відкрите море, і коли вони тануть, залізо потрапляє у воду, як основна поживна речовина для організмів, які підтримують майже все морське життя.

Іншими словами, зелені айсберги фактично годують весь світовий океан.



«Айсберг постачає залізо далеко в океан, а розтанувши, залізо, як поживна речовина, потрапляє до фітопланктону», – каже Стівен Уоррен, гляціолог з Університету штату Вашингтон і провідний автор нового дослідження.

«Ми завжди думали, що зелені айсберги – це екзотична аномалія, але тепер ми думаємо, що вони дійсно можуть бути важливі».

Вчені вважають, що розчинений органічний вуглець, а також мікроскопічні частинки давно вимерлих морських рослин і тварин опинилися в пастці в замерзлому льодовику, коли вода замерзла до нижньої частини крижаного шельфу.

Розчинений органічний вуглець має жовтий колір, тому поєднання чистого синього льоду з ним забарвлює льодовик у зелений колір.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus