USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Вчені навчили бджіл виявляти коронавірус за запахом
У Нідерландах вчені Вагенінгенського університету навчили бджіл за запахом визначати осіб, які заражені коронавірусом SARS-CoV-2.

Про результати експерименту розповіли в пресслужбі навчального закладу, передає Кореспондент.

Там повідомили, що в дослідженні взяли участь 150 бджіл. Вчені тренували комах – давали їм ласощі (розчин води з цукром) кожного разу, коли ті відчували запах інфікованих зразків. Тоді бджоли висували язичок і забирали солодку воду.

Зрештою, завдяки своїй природній чутливості комахи почали ідентифікувати заражені зразки за лічені секунди і біля них висолоплювали язичок уже без винагороди.

«Коронавірус, як і інші хвороби, викликає метаболічні зміни в організмі, через що з’являється певний запах. Бджіл за лічені хвилини можна навчити розпізнавати зразки з SARS-CoV-2 за запахом», – пояснили вчені.

Вони вважають, що така технологія може бути ефективною для діагностики людей в бідних країнах.

«Наступним кроком є робота над масштабністю цього підходу. Бджоли доступні в усьому світі, тому єдине, що потрібно людям, – це машина, щоб навчити бджіл», – розповіли в пресслужбі університету.

Там також відзначили, що компанія InsectSense вже розробила прототипи машини, яка здатна автоматично тренувати кілька бджіл одночасно, і біосенсор, який використовує навчених бджіл для діагностики.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus