USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Куди зникла вода з найбільшого в історії Землі моря
Міжнародна команда дослідила геологію та умови існування найбільшого моря в історії нашої планети — Паратетіса. Результати вказали на те, куди зникла вода.

Про це інформує 24 канал з посиланням на Scientific Reports.

Паратетіс – море, що існувало в епоху раннього кайнозою і сформувалося 34 мільйони років тому. Його іноді навіть називають океаном, тому що це було найбільше за всю історію планети море, яке простягалося від сучасної Франції до Алтаю.

Куди ж зникла вода

10-14 мільйонів років тому Паратетіс замкнувся і перетворився в озеро – Сарматське море. А близько п'яти мільйонів років тому взагалі зник.

Досі вчені мало знають про припливи і відливи цього моря, а також про те, як з нього зникла вода.

Нове дослідження фахівців з чотирьох країн показало, що Паратетіс пережив чотири катастрофічні цикли, що були обумовлені зміною клімату, які спочатку зменшили розмір моря, а потім, ймовірно, знищили значну кількість видів, що жили у ньому. Вони були унікальні – в найбільшому морі планети водилися навіть кити.

Щоб прийти до таких висновків, вчені вивчили скам'янілості, геологію та осадові відкладення навколо Чорного моря, на місці якого раніше була частина Паратетіса, а також використовували комп'ютерне моделювання. З'ясувалося, що найбільш сильне падіння рівня води відбулося між 7,65 і 7,9 мільйона років тому.

У цей період, названий Великою Херсонською посухою, рівень води в Паратетисі впав на 250 метрів, розділивши його на невеликі озера, які, ймовірно, виявились не найкращим для багатьох живих організмів, чому ті й вимирали.

На піку свого розквіту море вміщало у 10 разів більше води, ніж всі сучасні озера планети.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus