USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені NASA вперше зазирнули під хмари Юпітера
NASA опублікувало фото Юпітера, зроблене камерою на борту станції "Юнона". Апарату вдалося пробитися крізь шар хмар та вихорів, які огортають газовий гігант, та побачити те, що відбувається всередині, пише Експрес-онлайн.

Камера JunoCam здатна сама обробляти дані, пропускаючи їх через фільтри. В результаті було отримано одне з найкрасивіших зображень Юпітера в історії космічних досліджень. Юпітер є найбільшою планетою Сонячної системи — він удвічі масивніший за всі інші планети разом узяті. Досі вченим вдалося вивчити зовнішні оболонки Юпітера, які складаються з хмарних вихорів. Зокрема, було встановлено, що полюси Юпітера вкриті "плаваючими" штормами, які "труться" один об інший. Була прицільно вивчена і Велика червона пляма — ураган, який займає площу, удвічі більшу за нашу Землю. А от зазирнути під хмари вченим вдалося вперше.



"Загалом, автоматична планетна станція Юнона, розроблена НАСА і запущена у 2011 році, й була призначена для того, щоб вивчити атмосферу, яка невидима ззовні, — каже Олександр Овсак, старший науковий співробітник відділу фізики субзоряних та планетних систем Головної астрономічної обсерваторії НАНУ. — Апарат використовує інфрачервону довжину хвиль, що дозволяє проникнути через зовнішній шар атмосфери".

Як каже вчений, хмари — аерозольна складова атмосфери Юпітера — складають близько 20 кілометрів атмосфери. І досі нікому не вдавалося пробитися крізь них та зазирнути всередину. Теоретично було встановлено, що середину Юпітера займає густина, яка стає більш щільною у центрі. На дні атмосфери розташований шар газорідкого водню, а ядро — металосилікатне. Тепер нарешті з'явилася можливість дізнатися, що насправді відбувається у надрах Юпітера.


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus