USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як комарі змінили історію та чому їх називають «верховними хижаками»
Книга канадського історика надає шокувальні деталі щодо того, як мініатюрні хижаки могли вплинути на світ і життя людей.

Популяція динозаврів суттєво скоротилася, хрестоносці не змогли завоювати Святу Землю, Шотландія об’єдналася з Англією, а мільярди людей загинули. І усе – через комарів.

Принаймні, так стверджує Тімоті К. Вайнгард у своїй праці «Москіти: Людська історія про найсмертоноснішого хижака, що коли-небудь загрожував людству» (The Mosquito: A Human History of Our Deadliest Predator).

Історик на низці прикладів пояснює, як маленькі комахи допомогли сформувати світ таким, як ми його знаємо зараз, і чому комарі є «верховними хижаками». The New Yorker зібрав найцікавіше з сенсаційної книжки Вайнгарда, повідомляє ТСН.

Створення Великої Британії

Тімота Вайнгард дотримується думки, що комарі вплинули на формування Великої Британії. Так, 1698 року через них провалилася надважлива торгівельна місія.

П’ять кораблів, навантажених різноманітними товарами, – від перук до шерстяних шкарпеток, Біблій та шкіряного взуття – відплили з Шотландії до провінції Дар’єн, що у Панамі. Компанія Шотландії сподівалася створити торговий вузол, який об’єднав би великі світові океани та підняв економічні перспективи незалежного королівства.

Та посеред дороги колоністи почали масово помирати від жовтої гарячки та малярії – організм іноземців був не підготований до нападу незнайомих інфекцій, які переносили комарі, і вони гинули по десять осіб на добу.

Після шістьох місяців дороги більше половини членів екіпажу загинули.Ті, що вижили, розвернули кораблі і попрямували на північ. Тіла колег, що продовжували гинути, – викидали просто за борт.

Місія обернулася провалом настільки грандіозним, що Шотландія була змушена прийняти пропозицію Англії щодо об’єднання, щоб виправити своє фінансове становище.

Війни

Проте це – далеко не єдиний сенсаційний приклад з книжки Вайнгарда. Автор припускає, що москіти, ймовірно, несуть відповідальність і за непросту долю динозаврів – на думку ученого, на той момент, коли у Землю врізався астероїд, популяція динозаврів вже невпинно скорочувалася через хвороби, що передаються комарами.

Від малярії гинули древні греки та римляни, а також їхні противники. Вайнгард зазначає, що комарі суттєво скоротили сили Ганібала, коли військо пересувалося Італією, перешкодили арміям Чингісхана дістатися східної Європи та навіть завадили хрестоносцям завоювали Святу Землю – малярія вбила майже третину останніх.

Через згубний вплив маленьких комах, їх нерідко використовували як зброю. Так, під час наступу на англійців Наполеон зруйнував дамби у Валчерені, щоб створити штучну повінь, яка привабить малярійних комарів.

«Ми не протиставимо англійцям нічого, окрім лихоманки, яка невдовзі охопить їх усіх», – прокоментував він це рішення. Його стратегія виявилася вдалою, від недуги загинуло 4 тисячі англійців.

Відкриття Америки

Найсмертоноснішими ж комарі ставали за умов, коли старі хвороби потрапляли на новий континент. Наприклад, коли Колумб прибув до Нового світу, місцеві комарі могли суттєво попсувати життя, але не переносили жодних хвороб.

Проте кров іноземців змінила усе. 22 роки потому перепис виявив, що кількість індіанського корінного народу Таїпо зменшилася з 5, 9 мільйона до двадцяти шести тисяч. Більша частина з них загинула від хвороб, що переносяться комарами.

Один іспанський моряк, що здійснив подорож з Флориди до Нью-Мехіко 1536 року, писав, що бачив людей «настільки покусаних комарами, що можна подумати, ніби у них хвороба святого Лазаря Прокаженого».

До 15 століття втрати серед місцевого населення були настільки великими, що один французький дослідник навіть знайшов у цьому виправдання для расизму. «Очевидно, Бог бажає, щоб вони дали місце новим народам», – писав він.

Торгівля рабами

Хвороби, які передаються комарами, вплинули й работоргівлю. Так, як ідеться у книжці Вайнгарда, протягом 17-18 століть ціна на раба напряму залежала від того, наскільки стійким він є до хвороб, які переносять москіти.

Наприклад, індіанець, який з більшою ймовірністю міг загинути від імпортної хвороби, коштував дешевше, ніж європейський слуга або раб, імпортований з Африки.

А найдорожчими вважалися африканці, що прожили в Америці достатньо довго для того, щоб виробити імунітет до місцевих захворювань.Цікавою є й статистика щодо самих рабовласників.

Так, французький місіонер, що жив у 18 столітті та побував на Карибських островах, писав, що смертність серед європейців там напряму залежить від того, скільки часу мали представники певної нації для того, щоб пристосуватися до нових умов.

«З десяти осіб (ред. – певної нації), що приїжджають на острови, помирають четверо англійців, троє французів, троє голландців, троє данців та один іспанець», – зазначав він.

Сучасна статистика підтверджує цю тезу. Так, у країнах, що були колонізовані англійцями, голландцями та французами більшість населення має африканське походження. Проте у колишніх іспанських колоніях значна частина місцевих є нащадками європейців.

Підсумки

Підсумовуючи усе це, Вайнгард пише, що комарі спричинили більше смертей, ніж будь-що інше – їхня кількість нараховує 52 мільярда. Це половина від кількості людей, що населяли планету протягом усієї історії людства.

Через це автор називає комах-кровопивць «верховним хижаком», «руйнівником світів» та «остаточним агентом історичних змін».

І хоча, як зазначає видання The New Yorker, «Москіти» Вайнгарда страждають на певну короткозорість жанру, повтори та відступи, важко посперечатися з тим, що хвороби, які передаються комарами, так чи так вплинули на формування сучасного світу та історії, як ми її знаємо.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus