USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Україні розводять тарпанів, які вимерли в природі
Офіційна назва тарпановидних коней - коник польський.

В Яворівському національному природному парку (Львівська область) можна побачити групу єдиних в Україні прямих нащадків диких коней тарпанів, які вважаються вимерлим видом.

Зараз табун живе в «Центрі розведення і збереження нащадків диких коней тарпанів» на Розточчі. Крім України, з країн Західної Європи коників польських розводять в Республіці Польща (Розточанський парк народовий) та Австрії (Тіроль), передає Вокруг Света.

«Генетично коники вже не такі дикі в порівнянні зі своїми предками, які проживали на території України - останній вільний степовий тарпан зник у 1918 р. Однак за манерою поведінки і зовнішніми ознаками дуже їх нагадують! Зокрема, у них виражена товста горбоноса голова, загострені вуха, густа коротка, майже кучерява шерсть сіро-бурого кольору, яка взимку сильно подовжується і стає світлою мишачої масті з широкою, темною смугою вздовж спини», - розповіли в нацпарку.

Тарпан вважається найбільш вірогідним предком одомашненого коня. Дикі тарпани вимерли на початку 20 століття. Прийнято вважати, що тарпани вимерли через оранки степів під поля. Їх витіснили стада домашніх тварин, які займали пасовища і водопій. У той же час знищенню виду сприяли люди, які вбивали цих тварин за шкоду посівам. Також тарпанів намагалися привчити до роботи на господарстві, проте через їх норовливий характер цього зробити не вдалося.

Пізніше зоологи намагалися відродити тарпанів. Так, у польській частині Біловезької Пущі з особин, зібраних по селянським господарствам (в яких в різний час опинилися тарпани і дали потомство), були штучно відновлені так звані тарпановидні коні (польський коник), що зовні виглядають як тарпани, і випущені на волю. Саме такі коники проживають і на Львівщині.
Коментарів: 1
Степан(Крымчанин) Показати IP 6 Березня 2018 17:41
Довідка з вікіпедії-"Тарпа́н (лат. Equus ferus ferus, Equus gmelini) — вымерший предок современной лошади. Существовало две формы: степной тарпан (лат. Е. gmelini gmelini Antonius, 1912) и лесной тарпан (лат. Е. gmelini silvaticus Vetulani, 1927—1928)[1]. Обитал в степной и лесостепной зонах Европы, а также в лесах Центральной Европы. Ещё в XVIII—XIX веках был широко распространён в степях ряда стран Европы, южной и юго-восточной Европейской части России, в Западной Сибири и на территории Западного Казахстана."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus