USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У шотландському озері знайшли дерев'яний посуд для масла, якому 2500 років
Дослідники зробили досить незвичайне, але при цьому важливе відкриття в шотландському озері: зроблений з дерева посуд, який дивним чином зберігся у воді більше двох тисячоліть. Це унікальне старовинна посудина для приготування масла дає нове уявлення про людей, які колись жили на берегах шотландських озер дві тисячі років тому під час залізного віку.

Про це пишуть ЗМІ, передає ГолосUA.

Знахідка була зроблена в Лох-Тай, недалеко від Перта, у центральній Шотландії. Колись тут, на думку вчених, на березі озера стояло щонайменше 17 дерев'яних будинків залізного віку. Це були штучні острови, на яких жили люди. Колись вони були поширені в Шотландії та Ірландії. Перший відомий приклад такого острова в Шотландії датується близько 3500 до н.е., і він все ще використовувався в ранньому середньовіччі.

Такі ізольовані острови вважалися об'єктами з високим статусом, які забезпечували гарну безпеку, а також легкий доступ до торгових маршрутів уздовж Тея і в Північне море. Ймовірно, вони були будинками місцевих правителів або заможних селян. У більш пізні часи вони стали асоціюватися з християнськими відлюдниками, особливо в Ірландії.

Тут, як правило жили люди до двадцяти чоловік і їх худобу. Хатини були покриті соломою з очеретом, а багато споруди були побудовані з вільхи та мали термін служби близько двадцяти років. Часто у них були стіни з переплетених гілок ліщини. Ці структури просто звалилися в озеро, як тільки перестали використовуватися. Тоді багато предметів пішли з ними в темні води Лох-Тая. І одним з них було давня посудина з дерева, яку нещодавно було виявлено в озері.

Цій древній посудині близько 2500 років, але вона дуже добре збереглося, так як була занурена у воду до тих пір, поки її не знайшли. Археологи сказали: «За фантастичних анаеробних умов, коли є дуже легкий кисень або бактерії, які руйнують все органічне, ви отримуєте цей тип герметичного середовища». Це дозволило дослідникам знайти багато дерев'яних предметів у шотландському озері, які зазвичай розкладаються в навколишньому середовищі.

Команда шотландських археологів досліджувала дно озера, коли зробила незвичайну знахідку. Попередній хімічний аналіз виявив сліди молочного продукту на об'єкті. Це разом з трьома отворами в нижній частині артефакту вказує на те, що це, ймовірно, посудина для приготування масла.

Три отвори на дні прадавнього масляного посуду використовувалися в процесі виробництва масла. Маслянка просувалася через ці отвори, щоб видалити зайву рідину. Можливо, до масла, щоб зробити сир, додали б сичужний фермент, отриманий із звичайних рослин. Відзначається, що в залізному віці шотландці володіли значними навичками у виробництві масла і сиру.

Це відкриття стародавнього посуду для виготовлення масла підтверджує, що молочні продукти були життєво важливі в раціоні людей, які жили тут до прибуття римлян до Британії. Знайдені на тарілці мітки долота вказують на те, що спільнота робила свої товари і, ймовірно, була в значній мірі самодостатньою. Вони використовували зубила з тонкими точками, щоб зробити посуд. Інструменти, які використовувалися для його виготовлення, також вказують на те, що вони були досвідченими ремісниками.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus