USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В повітрі виявили гени стійкості бактерій до антибіотиків
Вчені назвали міста, в повітрі яких виявили найбільшу кількість генів стійкості бактерій до лікарських препаратів.

Міжнародна група дослідників прийшла до висновку, що гени антибіотикорезистентності можуть передаватися від бактерії до бактерії по повітрю за допомогою дрібнодисперсних твердих частинок в атмосфері. Вчені проаналізували зразки забруднювачів повітря, зібраних в 19 містах по всьому світу: найбільшу концентрацію таких генів виявили в повітрі Сан-Франциско. Дослідження опубліковане в журналі Environmental Science & Technology, повідомляє Свідок з посиланням на Naked Science.

«Горизонтальне» перенесення стійкості бактерій до антибіотиків – одна з найважливіших проблем сучасної охорони здоров’я. Поглинаючи фрагменти чужої ДНК і набуваючи нових генів, мікроорганізми отримують здатність чинити опір все більшій кількості лікарських препаратів, включаючи антибіотики «останнього резерву». Раніше американським мікробіологам вперше вдалося зафіксувати цей процес за допомогою мікроскопа.

Автори нової роботи досліджували склад твердих частинок, «спійманих» в повітрі 19 міст у восьми різних кліматичних зонах. Частинки збирали за допомогою спеціальних фільтрів, встановлених на автомобільних кондиціонерах. Вчені провели аналіз методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі, вивчивши концентрацію 30 різних генів, що забезпечують резистентність до 7 типів препаратів, в тому числі хінолонів, бета-лактамних антибіотиків і тетрацикліну.

Найбільшу концентрацію таких генів мав Сан-Франциско, найменшу – індонезійський Бандунг, найрізноманітніший набір знайшли в Пекіні. Найбільш поширеними по всьому світу опинилися гени стійкості до бета-лактамних антибіотиків, в тому числі пеніцилінів. У шести містах виявили гени резистентності до ванкоміцину, антибіотика «останнього резерву».

На думку вчених, джерелом потенційно небезпечних твердих частинок стають випаровування стічних вод фабрик, лікарень і ферм. Антибіотики потрапляють в ці води, і місцеві мікроорганізми поступово виробляють стійкість до препаратів, передаючи один одному гени «горизонтальним» шляхом. Частинки піднімаються в повітря і можуть переміщатися на великі відстані з повітряними потоками.

У 2017 році експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 12 найбільш небезпечних бактерій, стійких до антибіотиків.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus