USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В лісах Нової Гвінеї знайшли ящірок із зеленою отруйною кров'ю
У ящірок Нової Гвінеї кров настільки отруйна, що її вистачило б на 40 людських смертей. Крім того, кров ящірок незвичайного кислотно-зеленого відтінку і забарвлює м'язи, кістки і мову рептилій в такий же смарагдовий колір.

Дивний колір крові пояснюється високим рівнем білівердину - зеленого пігменту жовчі, проміжним продуктом розпаду, велика кількість якого викликає у людей жовтяницю. Однак така отруйна кров не тільки не шкодить здоров'ю ящірок, але навіть приносить рептиліям користь, пише vokrugsveta.ua

«Не дивлячись на найвищу концентрацію білівердину, знайдену у живої істоти, ці ящірки розвинули несприйнятливість до токсичності жовчного пігменту. Якщо вдасться з'ясувати, як саме, то лікарі отримають нові ліки від жовтяниці », - говорить автор дослідження Закарі Родрігес з Університету Луїзіани.

Команда американських учених відправилася в дощові ліси Нової Гвінеї, щоб докладніше вивчити сцинків із зеленою кров'ю, які живуть тільки тут, їх немає навіть на сусідніх Соломонових островах.

Під час експедиції вони взяли зразки ДНК 52-х видів сцинків, включаючи шість різновидів із зеленою кров'ю. Два цих різновиди раніше були абсолютно невідомі науці. За допомогою зібраної генетичної інформації вчені побудували родовід сцинків і з'ясували, що всі чотири види зеленокровних рептилій розвинулися зовсім самостійно.

«Ми думаємо, що зелена кров - не просто еволюційна примха, а корисна особливість, схвалена природним відбором», - пояснює Захарі Родрігес.

Високий рівень білівердину був виявлений також у деяких видів риб і комах, і імовірно підвищений у всіх видів земноводних з зеленими кістками.

Зоологи вважають, що жовчний пігмент може грати роль антиокислювача або захищати тварин від небезпечної хвороби.

«Наше наступне завдання - визначити гени, відповідальні за зелену кров», - пояснив учений, що видав результати дослідження в журналі Science Advances.

«Сцинки із зеленою кров'ю мене як паразитолога просто захоплюють, тому що подібний фермент білірубін, як відомо, токсичний для паразитів, що викликають малярію у людини, - прокоментувала дослідження співавтор Сьюзен Перкінс з Американського музею природної історії. - Ми збираємося перевірити дію зеленого кров'яного пігменту на збудників малярії та інших паразитів, що заражають ящірок».
Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 29 Травня 2018 11:16
Якщо користуєтесь перекладачем, то потрібно після нього перечитувати текст.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus