USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Казахстані знайшли золотий скарб, який став світовою сенсацією. Фото
850 золотих виробів знайшли в Казахстані.

Про це повідомляє казахське видання Tengrinews, передає ТСН.

Артефакти виявлені групою вчених Казахського національного університету імені аль-Фарабі під керівництвом археолога, професора Абдеша Толеубаєва.

Знахідка являє собою прикраси кінської збруї правителя сакського суспільства. Всього знайдено 850 золотих виробів, в тому числі фрагменти парадної кінської упряжки. За оцінкою вчених, скарб належить до V-IV століть до нашої ери.

«Скарб був знайдений не в самому кургані. Це свідчить про те, що могила вождя була місцем поклоніння. Протягом довгого часу після смерті вождя люди приходили в це сакральне місце і залишали підношення аруахам – духам предків. У зв’язку з цим ми однозначно переконані, що тут був похований правитель», – розповів Абдеш Толеубаєв.

Всі знайдені вироби виконані в анімалістичному стилі. За технологією виготовлення, матеріалами, формами і сюжетами золоті прикраси, попередньо датуються V-IV століттями до нашої ери, і є пам’ятками мистецтва саків Тарбагатая.

«Точно можемо сказати, що стародавні майстри не копіювали один одного. У кожного майстра був свій почерк. Всі знайдені вироби дуже витончені, зроблені акуратно. Більшість інших кінських прикрас виготовляли з тонкої фольги. Тут же прикраси з щільного золотого листа, фольга теж товща. Таких багатих прикрас для кінського спорядження я досі не зустрічав», – розповів Абдеш Толеубаєв.

За словами Абдеша Толеубаєва, ці знахідки - тільки початок. Незабаром археологи розпочнуть вивчення малих курганів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus