USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: В Італії виявили прадавнє поховання з немовлям: чим воно незвичне. Відео
Залишки людей, які жили тисячі років тому дуже цікавлять археологів. Це й не дивно, адже дослідження таких знахідок можуть багато розповісти про минуле, зокрема, про культуру.

Археологи проводили розкопи у печері Arma Veirana, Лігурія, Італія. Ще раніше там виявляли артефакти, віком близько 50 тисяч років, які, ймовірно, належали неандертальцям.

Подальші дослідження дозволили виявити прадавнє поховання з немовлям, інформує 24 канал.

Місця розкопок на 3D-анімації: дивіться відео
Немовля в печері

Розкопавши поховання, науковці почали ретельні дослідження. Виявилося, що дитина буле не просто закопана – ритуал проходив доволі урочисто, якщо можна використати це слово до давньої трагічної події. Разом з дитиною були виявлені 60 невеличких мушель з дірочками – ймовірно, їх використовували як намисто. Також науковці знайшли кігті великої сови, пугача, та підвіски.
Виявлене в Італії поховання немовляти
Виявлене в Італії поховання немовляти
Пізніше науковці провели датування, дослідження знайдених артефактів та аналіз зубів й ДНК тіла. Це дало більше ясності щодо знахідки: З імовірністю 95,4% поховання відбулося у проміжку 9 987 – 10 288 років тому – у період мезоліту.

Померлою була дівчинка, віком 40 – 50 днів. Аналіз ДНК свідчить, що вона належала до лінії європейських жінок з гаплогрупою U5b2b. Артефакти, виявлені разом з тілом виявилися сильно «поношеними», тобто ними регулярно користувалися до того, як закопати.

Поховання періоду мезоліту напрочуд рідкісні. А конкретно це поховання є найбільш раннім виявленим похованням дитини жіночої статі. Ба більше, «поношеність» прикрас, які були покладені у могилу, свідчить про те, що люди емоційно переживали цю втрату й виконали певний ритуал прощання з померлою, віддаючи цінні для них речі. Це все показує прояв культури та ритуалізму у суспільстві 10 тисяч років тому. Цим воно й незвичне, адже також показує відношення давніх соціальних груп як до дітей, так й до жінок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus