USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Іспанії виявили найдавніший живопис людства
Вчені з'ясували, що найпершими художниками на планеті були неандертальці. Вони почали робити малюнки в печерах і створювати предмети мистецтва приблизно 100 тисяч років тому.

Британські та німецькі вчені під керівництвом Аластера Пайка з Університету Саутгемптона і Дірка Хоффмана з Інституту еволюційної антропології товариства Макса Планка вивчили доісторичний живопис в трьох іспанських печерах Ла-Пасьега (на північному сході країни), Мальтравьесо (на заході) і Ардалес (на півдні), передає Naked-science.

У печерах були виявлені зображення тварин, геометричні малюнки, відбитки долонь і антропоморфні форми. Для визначення віку зображень вчені датували зразки порід, на які вони нанесені, ураново-торієвим методом. Вік найстарішого зразка породи тут становить 66,7 тисячі років.

У паралельному дослідженні група Дірка Хоффмана визначила вік забарвлених гематитом морських раковин із просвердленими в них отворами, які були знайдені в печері Куева-де-лос-Авьонес на південному сході Іспанії. Виявилося, що предмети з раковин були зроблені 115-120 тисяч років тому.

«Багато хто з моїх колег були просто вражені цими відкриттями. Деякі антропологи раніше вважали наскальний живопис однією з тих речей, які розділяють сучасних людей і неандертальців», - прокоментував відкриття антрополог Жан-Жак Ублін з Інституту еволюційної антропології в Лейпцигу.

Дослідники з упевненістю можуть сказати, що ці малюнки і предмети мистецтва у вигляді оброблених раковин були зроблені неандертальцями, адже в цей час в Європі жили лише ці представники древніх людей. Ймовірно, роблять висновок дослідники, неандертальці, як і сучасні люди, вміли мислити символічно, творчо. Відзначимо, що виявлені раковини на 30 тисяч років старші, ніж намистини, які раніше вважалися найдавнішими артефактами.

«Після того як скам'янілості неандертальців були вперше виявлені в XIX столітті, їх зображали грубими та безкультурними, нездатними створювати твори мистецтва і символічно мислити. Частково цей погляд зберігається і зараз, - каже Аластер Пайк. - Питання про те, наскільки неандертальці вели себе «по-людськи», гаряче обговорюється. Наші результати внесуть істотний внесок у цю дискусію».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus