USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Індонезії живуть «люди-риби», які можуть перебувати кілька хвилин під водою
У людей з індонезійського племені Баджан (Баджан) була виявлена ​​генетична аномалія, у них розвинулася незвично велика селезінка. Через цю мутації деякі з них можуть затримувати дихання на кілька хвилин і занурюватися на глибину до 60-70 метрів. А один з рибалок заявив, що одного разу він зумів затримати дихання на цілих 13 хвилин.

Про це повідомляє medinfo.

За словами вчених, це вважається першою подібною адаптацією людей до напівводного способу життя.

Ще тисячу років тому Баджан борознили на своїх маленьких човнах льопа-льопа Тихий океан між Борнео, Філіппінами і Соломоновими островами і придбали прізвисько "морських циган". Це єдиний народ на землі, чиє життя від народження до смерті цілком проходить на воді. У будинках, легких хатинах на палях, вони в основному лише ночують.

Діти Баджан плавати починають раніше, ніж ходити і відчувають себе у воді як риби, граючи з морськими мешканцями як з кішками або собаками.

Вчені з'ясували, що у Баджан селезінка на 50 відсотків більше, ніж у інших народів, навіть тих, хто живуть поруч з ними. Селезінка є основним резервуаром червоних кров'яних клітин. В процесі пірнання селезінка скорочується і розширюється, виштовхуючи додаткові клітини в кровотік, підвищуючи кількість кисню, яке по ньому циркулює. Такий же механізм спостерігається у морських ссавців - наприклад, морських котиків.

Ще одна зміна показав аналіз ДНК - у Баджан спостерігалися мутації відразу декількох генів, і ці мутації додатково покращували якість їх життя під час пірнання.

Так, один з генів відповідав за більш швидкий метаболізм, ще один - за «відтік» крові з кінцівок під час пірнання - таким чином мозок, серце і легені отримували більше кисню, третій ген не давав утворюватися в крові вуглекислого газу.

Баджан пірнають на глибину за рибою і перлами, але зараз цим займаються лише найзатятіші. Все частіше Баджан починають селитися в будинках на березі, вважаючи за краще комфорт і зручності плавання на човнах. Через пару поколінь Баджан як нирці можуть зникнути взагалі, перетворившись в звичайний прибережний народ, а через це може пропасти і їх унікальна мутація.

Морські кочівники баджан - дуже релігійні. Їхня віра є дивним поєднанням анімізму і ісламу. Вони вірять, що духи живуть всюди - в течіях і припливах, в коралових рифах і мангрових заростях. А океан для них - це і життя, і смерть, і минуле, і майбутнє.

Довідка. У Книзі рекордів Гіннесса рекорд із затримки дихання дорівнює 22 хвилини і 22 секунди. Його встановив у 2012 році німецький фрідайвер Том Сітас. Сітас перед зануренням не приймав їжі більше 5 годин, щоб уповільнити метаболізм. Потім він деякий час дихав чистим киснем з балона.

Особистий рекорд Сітас по затримці дихання без використання чистого кисню становить 10 хвилин 12 секунд. При цьому у німця об'єм легенів на 20% більше, ніж у звичайної людини.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus