USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Ефіопії знайшли рідкісне ашельське рубило з кістки бегемота віком 1,4 мільйонів років
На стоянці Консо-Гардула на півдні Ефіопії знайшли ручне рубило ашельської культури віком 1,4 мільйона років, яке змайстрували з верхньої частини лівої стегнової кістки бегемота.

Про це повідомляє ТСН.

Припускають, що рубило використовували для нарізання або розпилювання предметів. Такі інструменти зазвичай виготовляли із каменю, адже процес обробки кістки є більш складним.

Знаряддя з кістки, якому привласнили найменування KGA13-A1 ZA1, було завдовжки 13 сантиметрів, його виявили у шарі віком 1,4 мільйона років.

Воно було обтесане з обох боків. Великі розміри вказують на те, що його зробили з кістки великого ссавця.

Вони виміряли довжину, ширину і будову фрагмента кістки, а тоді – провели порівняння з аналогічними параметрами для кісток сучасних і плейстоценових слонів, бегемотів, жирафів і носорогів, що могли зустрічатися в районі Консо.

Палеонтологи дійшли висновку, що матеріалом для KGA13-A1 ZA1 послужила ліва стегнова кістка якоїсь з тварин сімейства Бегемотові. Сліди обробки кістки свідчать про те, що цей фрагмент утворився через дії людини, а не в процесі розкладання останків.

Сліди зносу на знарядді допомогли зрозуміти, що його використовували, часто рухаючи уздовж якоїсь поверхні. Так, ним могли розрізати або пиляти щось. Знаряддя найчастіше брали однією і тією ж рукою.

KGA13-A1 ZA1 стала першою знахідкою кістяного рубала в Консо і другою в світі, що стосується ранньої ашельської культури. Автори зазначили, що методи створення кістяного рубила були достатньо просунутими для того часу.

Ашельська технологія обробки заготовки для знаряддя виникла приблизно 1,76 мільйона років тому. Найбільш нові інструменти знаходили в шарах, яким 150-120 тисяч років. Предмети ашельської культури були складнішими і відрізнялися від більш древніх, адже заготовки обробляли однаково з двох боків. У такий спосіб створювалися симетричні рубила, які використовували і як ручні сокири, і як ножі, тощо.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus