USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В австралійських метеликів вчені виявили внутрішні «GPS-компаси»
Щовесни мільйони нічних метеликів перетинають Південно-Східну Австралію, у повній темряві долаючи більше тисячі кілометрів, щоб досягти затишних темних печер в Австралійських Альпах. Там вони проводять літо, а восени знову мігрують до місця народження, щоб залишити нове потомство. Через буре забарвлення крил метеликів Agrotis infusa називають «Богонг» (bogong), що означає «коричневий» на діалекті місцевих аборигенів. Вчені провели цікаве дослідження, яке підтвердило дивовижні здібності цих метеликів до навігації за допомогою орієнтирів місцевості та глобального магнітного поля.

Їх міграцію досліджувала команда професора шведського Лундського університету Еріка Уорранта (Eric Warrant). У статті, опублікованій в журналі Current Biology, вчені показують, що у своїх перельотах метелики здатні орієнтуватися за допомогою глобального магнітного поля Землі – так, як це роблять птахи. За словами вчених, це перше свідчення про використання геомагнетизму у нічних комах: досі вважалося, що вони орієнтуються лише по Місяцю і зірках, пише ZiK з посиланням на naked-science.

Богонг привернули увагу вчених внаслідок рекордної для нічних комах дистанції міграцій. Їх проста нервова система нездатна механічно запам’ятати весь складний маршрут і відтворювати його покоління за поколінням: метеликам необхідно використовувати прості орієнтири, які дозволяють вибирати певний вірний напрям. Щоб з’ясувати це, вчені провели лабораторні експерименти, симулюючи умови міграції для комах, поміщених в камеру.

Робота показала, що вони змінюють напрямок руху відповідно до ліній магнітного поля, а також певними, помітними орієнтирами на місцевості. Якщо ці сигнали суперечили один одному, метелики швидко збивалися з потрібної траєкторії. Нескладний і невеликий мозок комах в черговий раз вразив вчених своїми здібностями – і тепер автори планують розібратися, як і звідки вони отримують сигнали про орієнтацію магнітного поля і як інтегрують цю інформацію з візуальною.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus