USD 41.60 41.87
  • USD 41.60 41.87
  • EUR 41.50 41.87
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В австралійській річці Мері мешкають унікальні черепахи із зеленим «волоссям» на голові
Австралійський континент давно здобув славу завдяки своїм особливим мешканцям, і серед них черепахи Elusor macrurus з «волоссям» яскраво-зеленого кольору.

Вони проживають лише в одному водоймищі – річці Мері, яка протікає на південному сході Квінсленда, інформує Ukr.Media.

Попри яскраву зовнішність і те, що це одна з найбільших прісноводних черепах континенту, цей вид вивчили буквально кілька десятиліть тому.

Річ у тім, що у черепах з річки Мері є одна особливість: вони можуть дихати через клоаку, перебуваючи у воді. Завдяки такому пристрою дихальної системи черепахи рідко з’являються на поверхні.

Ну а що стосується густої зеленої шевелюри, то це зовсім не волосся, а водорості. Вони покривають голову, а іноді і панцир черепахи. Також в Elusor macrurus є вуса, а у чоловічих особин - дуже довгий хвіст, призначення якого досі вчені не можуть пояснити.

Зеленоволосі мешканці річки Мері - найдавніший вид. Фахівці дійшли висновку, що вони з’явилися приблизно 40 мільйонів років тому. Для порівняння: людина відокремилася від інших приматів близько 10 мільйонів років тому.

Колись дитинчата цих зеленоволосих рептилій були шалено популярні в австралійських дітей в якості вихованців. Їх називали навіть «черепашками Пенні» і продавали щорічно до десяти тисяч штук.

Зараз цей вид знаходиться під загрозою зникнення, одна з причин – це як раз торгівля черепашками. А друга причина в тому, що статевої зрілості ці мешканці Австралійського континенту досягають дуже довго: між народженням і першим гніздуванням проходить приблизно чверть століття.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus