USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Австралії знайшли кістки «залізного дракона» з епохи динозаврів
Австралійські палеонтологи відкрили новий вид птерозавра, який, очевидно, надовго пережив своїх родичів.

Стародавні останки знайшов в штаті Квінсленд місцевий фермер Боб Елліот ще в 2017 році, повідомляють Діалоги.

В ході двотижневих розкопок з-під землі було витягнуто найповніший скелет такого роду в Австралії. Він включав п’ять частково збережених хребців, вісім кісток кінцівок, більшу частину черепа і щелепи, а також «набір» з сорока зубів.

Саме за формою зубів вчені і визначили, що істота відноситься до раніше невідомого виду. Вони підкреслили, що ця знахідка дійсно важлива, так як останки птерозаврів зустрічаються дуже рідко. У них були порожні кістки, як у сучасних птахів, з товщиною оболонки не більше міліметра. Тому з плином часу вони перетворювалися на порох. В Австралії до останнього часу було відомо лише 15 фрагментарних останків цих істот.

Новий вид назвали Ferrodraco lentoni, що можна перевести як «залізний дракон», і віднесли до більшої групі птерозаврів Anhanguera. Дослідження показали, що його вік становить близько 90 мільйонів років. Це означає, що він на кілька мільйонів років пережив представників своєї групи (вважається, що вони вимерли 94 млн років тому).

Розмах крил цього літаючого «ящера» досягав чотирьох метрів. Палеонтологи прийшли до висновку, що, пересуваючись по землі, він спирався відразу на чотири кінцівки. Зуби у нього виявилися більш дрібними, ніж у інших птерозаврів. Можливо, це було пов’язано з розмірами риб, на яких він полював.

Вчені також зазначили, що за часів Ferrodraco lentoni північний схід Австралії був «хвойний ліс з заплавою і річковими каналами». Він був населений довгошиїми травоїдними динозаврами, хижими тероподами, а також, можливо, і тиранозаврами.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus