USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: В Аргентині знайшли скелет динозавра з шипами на спині
В аргентинській Патагонії був знайдений рослиноїдний динозавр, який захищався від хижаків низкою величезних шипів уздовж спини.

Новий вид, який назвали Bajadasaurus pronuspinax, жив 140 млн. років тому, пише Новое время з посиланням на CBS News.

Скам'янілості знайшли у відкладеннях раннього крейдяного періоду Бахада Колорада, розташованих в центральній частині Аргентини. Збереглася велика частина черепа ящера і кілька шийних кісток, в тому числі п'ятий шийний хребець. У динозавра на шиї були дуже довгі загнуті вперед відростки.

"Ми вважаємо, що довгі і гострі шипи - дуже довгі і тонкі - на шиї і спині у Bajadasaurus повинні були утримувати можливих хижаків, - сказав Пабло Галліна, один з авторів відкриття, співробітник Університету Маймоніда.

Вчений також зазначив, що шипи могли представляти собою відкриту кісткову структуру або ж бути покриті шкірою. Крім того, вони могли мати кератіновую оболонку, подібно рогам багатьох ссавців. "Можливо, в разі удару або нападу інших тварин вони легко ламалися", - зазначив Галліна.

Експерти також припускають, що шипи могли брати участь в регуляції температури тіла тварини і робили його більш привабливим для протилежної статі.

"Дослідження показують, що ця тварина проводила велику частину свого часу, харчуючись наземними рослинами, в той час як його очі, близькі до вершини його черепа, дозволяли йому стежити за тим, що відбувалося навколо нього", - додають дослідники.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus