USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Вода стекла в океан: в Антарктиді раптово зникло озеро. Фото
У Східній Антарктиді раптово зникло велике озеро, що було розташоване на поверхні шельфового льодовика Емері.

В океан від нього стекло більше води, ніж вміщує четверте за площею з п’яти Великих озер в Північній Америці – Ері.

Про це свідчить дослідження вчених з Океанографічного інституту Скриппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго (США) та Інституту морських і антарктичних досліджень Університету Тасманії (Австралія), опубліковане в журналі Geophysical Research Letters. Цю статтю прийняли до публікації, однак вона ще не пройшла повну експертну перевірку та редагування.

Науковці проаналізували супутникові знімки апарату ICESat-2, на яких видно, що озеро обсягом 600 мільйонів кубічних метрів швидко просочилася через тріснуту товщу льодовика в океан. Сталося це все в червні 2019 року, під час антарктичної зими.

Дослідження свідчить, що вода, яка накопичилася в глибокому озері, зробила тріщину в шельфовому льодовику під собою. Процес, відомий як гідророзрив, змусив воду стікати в океан.

На місці «зниклого» озера утворилася площина, яка нагадує кратерну западину – так звана крижана долина. Вона охоплює територію в приблизно одинадцяти квадратних кілометрів. Центральна западина сягає 80 м глибини.
Виявлена втрата великого озера у Східній Антарктиді
Виявлена втрата великого озера у Східній Антарктиді

Майбутнє новоутвореної долини зараз невідоме. Вона може знову накопичувати талу воду або частіше стікати в океан, вказують на сайті Океанографічного інституту.

Про що це говорить?

Поверхневі талі води, що накопичуються на антарктичних льодових шельфах, можуть викликати обвалення льодовиків, що в підсумку призведе до підвищення рівня Світового океану.

Науковці кажуть, що ще рано робити висновки про те, що осушення цього водоймища пов’язане з потеплінням клімату навколо Антарктиди. Вчені планують продовжити спостереження, щоб зрозуміти, наскільки поширені ці глибокі озера та як вони розвиваються з часом.

Вчені прогнозують, що поверхневе танення над плавучими шельфами Антарктиди значно зросте протягом найближчих десятиліть, але наслідки цього поки що вчені не називають. На Антарктичному півострові вже спостерігали обвалення льодового шельфу, що рухався талою водою.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus