USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Усмішка, якій 6 тисяч років: до українського музею передали трипільську таріль зі «смайликом». Відео
12 Листопада 2020 11:20
0
З приватних колекцій до музею Вікентія Хвойки, що у селі Халеп’я Київської області, почали передавати трипільські артефакти.

Переважно це посуд – глечики та миски.

Один з найдивовижніших експонатів – велика розмальована миска, на якій можна побачити намальований трипільцями «смайлик». Вчені переконують, що усміхнене обличчя може мати зовсім інший сенс.

Про це повідомляє ТСН.

Мальована кераміка, розкопана з трипільських поселень. Експонат має приватного власника і оцінюється в мільйони гривень, для музеїв це занадто дорого. Музейні колекції значно скромніші за приватні.

Цей артефакт виділяється розміром. Миска достатньо велика – на цілу трипільську родину, її діаметр 60 сантиметрів. І, що дивно, кажуть археологи, хоч їй і 6 тисяч років, всі шматочки збереглися.
Вчений Михайло Відейко бачить на посудині в смайлах місячний календар: «Це зображення повного місяця. Вісім повних місяців. Це молодий місяць, це старий». У трикутниках та хвилястих лініях розгледів биків на водопої.
Трипільська тарілка розписана і ззовні. Там археолог теж побачив місячні цикли.

У музеї Вікентія Хвойки, дослідника трипільської культури, переважно є фотографії та глиняні копії. Але науковець Василь Карасьов хвалиться, що з приватних колекцій в експозицію приїхав цілий трипільський сервіз – горщики та мисочки.

Всі експонати потрапили в публічний доступ поки що на рік. Власники, які позичили трипільські артефакти музеям, поки що вирішили залишитися невідомими.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus