USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Hubble зафіксував, як формується гігантська екзопланета
Планета завбільшки з Юпітер, що отримала позначення PDS 70b, обертається навколо помаранчевої карликової зірки PDS 70, яка має ще одну формуючу планету всередині величезного диска з пилу і газу. Система розташована на відстані 370 світлових років від Землі в сузір'ї Центавра, пише НВ.

Хоча на сьогодні відомо про існування понад 4 тисяч екзопланет, тільки 15 з них були безпосередньо відображені телескопами. Більшість планет такі далекі і маленькі, що вони просто крапки на фотографіях. Новий метод використання телескопа Hubble для безпосереднього зображення цієї планети прокладає новий шлях для подальших досліджень екзопланет, особливо вчасного їх формування.

«Це наймолодша справжня планета, яку Hubble коли-небудь отримував безпосередньо». В юні п’ять мільйонів років планета все ще накопичує матеріал і нарощує масу», - сказав Іфань Чжоу з Техаського університету в Остіні.

Крім того, чутливість телескопа Hubble до ультрафіолетового світла (УФ) дає унікальний погляд на випромінювання надзвичайно гарячого газу, що падає на планету.
Телескоп Європейської південної обсерваторії отримав перше чітке зображення формування планети PDS 70b навколо карликової зірки у 2018 році

«Спостереження Hubble дозволили нам оцінити, наскільки швидко планета набирає масу», - додав Чжоу.

Молода система PDS 70 заповнена початковим газопиловим диском, який забезпечує паливо для зростання планет по всій системі. Крім того, екзопланета оточена власним газопиловим диском, який перекачує матеріал з набагато більшого навколозоряного диска. Дослідники припускають, що силові лінії магнітного поля простягаються від навколопланетного диска до атмосфери екзопланети і переносять матеріал на поверхню планети.

Ці спостереження дозволяють зрозуміти, як планети-гіганти утворилися навколо Сонця 4,6 мільярда років тому. Можливо, Юпітер виріс на навколишньому диску з падаючого матеріалу. Його основні супутники також могли утворитися із залишків на цьому диску.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus