USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Унікальна знахідка: на півдні Голанських висот виявлено форт епохи царя Давида
11 Листопада 2020 12:02
0
Цитадель була створена підданими арамейського царства Гешур (Ґешуру) в XI-X століттях до н.е., її звели на вершині невеликого пагорба, на березі струмка Ель-Аль.

В ході археологічних розкопок, проведених Управлінням старожитностей Ізраїлю біля селища Хіспін (Хаспін) в південній частині Голанських висот, було виявлено укріплений комплекс часів царя Давида.

Про це повідомляє ТСН.

Фахівці відзначають, що мова йде про першу подібну знахідку на Голанах. На думку дослідників, цитадель була створена підданими арамейського царства Ґешур XI-X століттях до н.е., її звели на вершині невеликого пагорба, на березі струмка Ель-Аль, звідки воїни могли оглядати околиці.

Стіна цитаделі складена з великих валунів і має товщину близько півтора метрів, вона оточувала пагорб.

В ході розкопок було знайдено рідкісний артефакт: великий камінь, прикрашений зображенням двох людських фігур з рогами і витягнутими руками. На думку вчених, це зображення поклоніння богу Місяця. Камінь зі схожою фігурою 2019 року знайшли на надгробній плиті при розкопках в Тель Бейт-Сайді (Тель Бейт-Ціяде), біля північної частини узбережжя Кинерета (за декілька десятків кілометрів від Хіспіна).

Також археологи знайшли в цитаделі невеликий камінь, з якого були викарбувані руки людини. В Управлінні старожитностей вважають, що це зображення богині родючості, що грає на барабані.
Вчені вважають, що близько 3 тисяч років тому в Тель Бейт-Ціяда перебувала Вифсаїда - столиця царства Гешур, яка контролювало центральну і південну частину Голанських висот. Згідно біблейських текстів, царство Ґешур підтримувало дипломатичні і родинні зв'язки з царством Давида (однією з дружин царя Давида була Акко, дочка Птолемея, царя Ґешура).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus