USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Унікальна знахідка на Хмельниччині: археологи розкопали руїни втраченого замку
У Городку на Хмельниччині завершуються масштабні археологічні розкопки. Досліджувати історичну частину міста вчені розпочали 20 серпня. А вже учора, 31 серпня, у Городоцькій міській раді розповіли про унікальні знахідки, зазначаючи, що побачили тут навіть більше, аніж очікували.

Грандіозні розкопки, за інформацією видання Городок.Сіty, здійснюють археологи Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП «НДЦ «ОАСУ» Інституту археології НАН під керівництвом відомого подільського археолога Павла Нечитайла.

Попередньо археологи знайшли мур оборонної споруди замку та розкопали давню нерукотворну печеру в долині річки Смотрич, довжиною 15 метрів.

Припускають, що виникла вона 15-25 мільйонів років тому.
Вхід до нерукотворної печери
Вхід до нерукотворної печери

Окрім того, історики знайшли сліди спаленої (у середині XVII століття) хати-мазанки та з’ясували, що мурована стіна неподалік місця, де у XIX століття стояв храм Святої Анни, це не нижній ярус однієї із замкових веж, як вважалося дотепер, а саме підпірний фундамент дзвіниці.

Та найбільшою несподіванкою для вчених стала знахідка руїн мурованого замку. Адже археологи вважали, що його рештки знищені вщент.
Фрагмент втраченого мурованого замку
Фрагмент втраченого мурованого замку
«Насправді площа розкопок невелика, але її результати – більш ніж вражаючі. Ми думали, що фрагмент дзвіниці храму Святої Анни – це найдавніша мурована стіна, яка збереглася у Городку до цих часів. Та виявилося, що ми помилялися. Підтвердженням цього є знайдений фрагмент самого замчища, яке датується ще кінцем ХVІ століття», — розповів керівник архітектурно-археологічної експедиції Павло Нечитайло.

Також науковці знайшли сліди скіфів. Про це свідчать знайдені фрагменти посуду та керамічного грузила, яке використовувалося для ловлі риби у скіфські часи.
Яма раннього скіфського часу
Яма раннього скіфського часу
«Замок, розібраний у XVIII столітті, явив нам свої кам’яні стіни. Наголошу, що у Городку у XVIII столітті на пагорбі стояв величний замок, який ще малювали на картах Боплана та зображували на картах XVI століття», — повідомив археолог.

Каже, головна мета розкопок — встановити вік Городка. Тож шукають неподалік знайденого муру оборонної споруди замку відомості саме про це. Хоча перші письмові згадки про місто датуються 1362 роком, проте, за словами начальника відділу культури, національностей, релігій і туризму Городоцької міськради Олега Федорова, швидше за все, це є помилковим визначенням.

Якщо археологам вдасться встановити вік міста, то Городок увійде до переліку найдавніших міст України. Саме тому на грандіозні дослідження місцева влада виділила 100 тисяч гривень із бюджету.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus