USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Унікальна мутація: у Бразилії вперше помітили білу пуму в дикій природі
Майже повністю білого молодого самця пуми помітили на прогулянці по національному парку Серра-дос-Оргаос в Атлантичному лісі на південному сході Бразилії.

Ці фотографії стали першим підтвердженим випадком дикої пуми з лейкізмом – генетичною мутацією, в результаті якої велика частина її тіла стає білою, повідомили зоологи.

«Це показує, наскільки це незвично. Це вражаюче фото», – каже Люк Хантер, виконавчий директор програми «Великі кішки» Товариства охорони дикої природи і автор книги «Дикі кішки світу», передає Новое Время.

Генетичні колірні відхилення, такі як альбінізм і лейкізм, відносно поширені серед диких кішок, але з невідомих причин про них майже не було відомо для пуми, успішного хижака, середовище мешкання якого простягається від Канади до Чилі: найбільший ареал з півночі на південь серед всіх кішок.

Наприклад, меланізм, надлишок чорного пігменту меланіну, зустрічається у 14 з 40 відомих видів диких кішок, але ніхто ніколи не реєстрував чорну пуму – ні в неволі, ні в дикій природі.

«Що стосується альбінізму, при якому тварини не можуть виробляти будь-який пігмент – звідси і їх рожеві очі – є тільки два записи про таких пум: один в зоопарку і одна дика тварина на заході Сполучених Штатів», – говорить Хантер.

Крім бразильської пуми, є тільки один відомий приклад пуми з лейкізмом: знімок. зроблений в невідомому зоопарку.
Пуми, також відомі як кугуари або гірські леви, в цілому демонструють дуже мало відмінностей в кольорах, які в основному є приглушеними, землистими відтінками коричневого і сірого. Хантер каже, що ніхто не знає, чому гени, що змінюють колір, такі рідкісні у цього виду.

«Моє припущення полягає в тому, що далекий предок пуми мав однорідне забарвлення, і з тих пір це зберігається у виду. Але це просто наслідок випадковості мутації», – заявив Хантер.

Після того, як були зроблені фотографії, дослідники сподівалися зберегти бразильську кішку і проаналізувати її гени, але, за словами Сесілії Кронембергер де Фаріа, екологічного аналітика національного парку, де була помічена кішка, вчені більше не бачили її.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus