USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Український Стоунхендж: у кургані біля Дніпра знайшли рештки сарматського воїна
У селі Новоолександрівка Дніпропетровської області археологи знайшли могилу сарматського воїна зі списом на місці стародавньої подібної до Стоунхенджа кам’яної споруди – кромлеху.

Про це розповіли вчені Дніпровської археологічної експедиції під час прямої трансляції з розкопок на сторінці в Facebook, повідомляє Новое время.

Зараз продовжуються розкопки центральної частини кромлеху, крім того, по вихідним в Новоолександрівку почали возити екскурсії.

«На даний момент ми розкопали центральну частину кромлеху – у нас дуже багато земляної роботи. Поки ми можемо сказати, що там знайшли 64 брили. Він не складався лише з 64 каменів, він був більше, але ось саме ці збереглися», – розповіли учасники розкопок.

«Дуже мало цікавих поховань. Але нам пощастило, і в центральній частині кромлеху ми вийшли на сарматське поховання. Воно збереглося, ми вже його розчистили, тобто можна сказати, що і похованню пощастило, бо зовсім поруч в 20 столітті був встановлений знак тріангуляції», – зазначили вчені.

За словами археологів, це представник сарматської культури, яка датується 3 століттям до н. е. – 3 століттям н. е. Воїн лежав головою на північ, поруч з ним знайшли спис, а в ногах, між стопами, було покладено кувшин.

«В цьому похованні ми спостерігаємо невеличку тризну – тобто кістки тварин, які були покладені за черепом покійного», – розповів один з авторів відкриття.

Поховання знаходиться безпосередньо під верхівкою кургану. Рештки відносяться до ранньої залізної доби, що, як зазначили вчені, «трохи розбавляє весь наш комплекс сивої давнини».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus