USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Українську антарктичну станцію оточив малиновий сніг: який це має вигляд та в чому «розгадка»
Подібне явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще і в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена малиновим снігом.

Про це розповіли у пресслужбі Міністерства освіти та науки, інформує ТСН.

Там пояснили, що незвичне забарвлення снігу надають мікроскопічні снігові водорості. Українські вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis.

Водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Вони починають проростати, коли погодні умови стають сприятливими. Зараз в Антарктиді якраз літо.

«Оскільки, крім зеленого пігменту – хлорофілу, їхні клітини містять ще й червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями ніби від малинового джему. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання», – додали в МОН.

Зазначається, що таке «цвітіння» снігу сприяє зміні клімату, адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок – у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей.

З настанням холодів хламідомонада готується до зимового спокою і «цвітіння» снігу припиняється.

Подібне явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще і в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus