USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Учені виявили в інжирі властивості, здатні замінити антибіотики
Учені виявили в інжирі речовину, здатну замінити антибіотики при лікуванні шкірних ран.

Дослідники запропонували використовувати замість антибіотиків фіцин, що отримується з латексу фігового дерева - інжиру, пише Gazeta.ua.

Фіцин можна додавати в гелі, мазі, пластирі або пов'язки, які наносять на поверхню ран, виразок і пролежнів, заражених стафілококом.

Новий спосіб випробували на мікроорганізмах і щурах. Гнійні рани в щурів при застосуванні фіцину гоїлися в півтора рази швидше, заявила доцент кафедри біофізики та біотехнології Воронезького держуніверситету Марина Холявка.

Фіцин здатний руйнувати бактеріальні плівки на поверхні рани.

"Фіцин розпушує і руйнує ці плівки, а ліки швидше проникають у них для знищення бактерій. Його можна застосовувати разом з антибіотиками й окремо", - пояснила Холявка.

Учені запропонували використовувати фіцин в поєднанні з хітозаном, який отримують з хітину панцирів креветок, крабів і раків. Хітозан дозволяє зберегти активність препарату протягом двох місяців.

Зауважимо, харчова цінність сухофруктів набагато вища, ніж у свіжих фруктах, через концентрацію цукрів і водночас поживних речовин.

Найпопулярніші - фініки, чорнослив, інжир і курага. Поліфенольні антиоксиданти у складі сприяють поліпшенню кровообігу, процесу травлення та запобігають стресу. Високий вміст калію допомагає виводити зайву рідину та натрій, а також корисний для м'язів.

Водночас у сухофруктах є найбільше сульфітів - консервантів, що подовжують термін придатності й надають їм свіжого та привабливого вигляду. Але їх не можна їсти алергікам. Рекомендують замінити на органічний варіант для профілактики ускладнень.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus