USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Учені виявили пташеня першої пташки на Землі
Скам'янілості віком близько 127 мільйонів років належать представнику групи примітивних птахів, які ділили планету з динозаврами.

Унікальність знахідки в тому, що скам'янілості цього періоду зустрічаються рідко, а їх пташенят - ще рідше, передає Вокруг Света.

Вчені говорять, що це відкриття проллє світло на життя давно вимерлих птахів, які існували на Землі між 250 і 66 млн років тому.

Птах був представником енанциорнісів, у більшості з яких були зуби і пазуристі пальці на кожному крилі, але в іншому вони були схожі на сучасних птахів. Від носа до хвоста пташеня було трішки коротшим мізинця людської руки і важило всього 10 грамів.

Енанциорнісові птиці, або енанциорніси, - вимерлі птахи, які домінували серед птахів у крейдяному періоді. Сьогодні описано понад 60 видів.

«Дивно усвідомлювати, що багато особливостей, які ми бачимо серед птахів, які існують сьогодні, з'явилися понад 100 мільйонів років тому», - поділився Луїс Чіаппе з Музею природної історії Лос-Анджелеса.

Дослідники з Великобританії, Іспанії, Швеції та США використовували найсучасніші технології для вивчення скам'янілості. Аналіз за допомогою синхротрона показав, що пташеня, ймовірно, не вміло літати: грудний хрящ ще не перетворився в кістку. Провідний дослідник Фаб'єн Кноль із Манчестерського університету пояснив, що аналіз розвитку кісток вкрай важливий для вивчення еволюційних процесів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus