USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Учені виявили нащадків вимерлого у XVII столітті племені індіанців
Данські археологи з'ясували, що народ таіно з островів Карибського моря, всупереч усталеній думці, пережив колонізацію європейцями.

Такий висновок був зроблений на підставі аналізів ДНК сучасних жителів Карибського басейну і ДНК, яку витягли з давнього скелета, передає Вокруг Света.

Народ таіно був відкритий Христофором Колумбом в 1492 році. Вважається, що ці племена вимерли в XVII столітті через завезені колонізаторами хвороби та рабство на плантаціях. Але останні відкриття генетиків показують, що це не зовсім так.

На багамському острові Елеутера, дослідники виявили поховання древніх лукайців - гілки таіно, які були корінними жителями Багамських островів. Один зі знайдених там скелетів належав жінці, яка жила між VIII і X століттями, а її зуб зберіг досить недоторканою ДНК, щоб команда могла отримати перший повний древній людський геном із регіону Карибського моря.

Цей аналіз показав, що жінка генетично найбільш тісно пов'язана із сучасними племенами з північної частини Південної Америки, але він також показав щось ще. Коли вчені порівняли древній геном із сучасними жителями Карибських островів, вони виявили, що сучасні жителі острова Пуерто-Рико тісніше пов'язані з «мертвими» тубільцями, ніж будь-яка інша група корінних народів Америки.

«Це захоплююче відкриття. Багато книг з історії розкажуть вам, що корінне населення Карибського басейну було знищено, але завжди залишалися люди, які ідентифікують себе як народ таіно. Тепер ми знаємо, що вони мали рацію і в Карибському басейні була генетична спадкоємність», - говорить генетичний археолог Ханнес Шредер з Копенгагенського університету в Данії.

Команда датських дослідників впевнена, що майбутні дослідження, засновані на генетичних доказах, покажуть, що інші корінні карибські народи також вижили. Тим самим генетики сподіваються спростувати думку істориків, які припустили, що корінні народи були знищені назавжди.

«Це показує, що справжня історія - це процес асиміляції, звичайно, але не повного зникнення. Я щиро вдячний дослідникам. Хоча це, можливо, було тільки питанням наукового інтересу для них, але для нас, нащадків, це дійсно звільнення», - каже Хорхе Естевз із Національного музею американського індіанця в Нью-Йорку, який і до відкриття називав себе «спадкоємцем таіно».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus