USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Учені синтезували фіолетові томати. Фото
Дослідники Науково-дослідного інституту Вайцманна синтезували фіолетову картоплю і томати. Насичений колір овочі отримали завдяки пігменту беталіну, який зазвичай є основою натуральних харчових барвників. Про це повідомляє landlord.ua.

«В беталінових томатах активність антиоксидантів підвищується на 60%, – каже професор Асаф Аароні, один із керівників проекту. – Цю знахідку можна використати для підвищення харчової цінності цілого раду продуктів, наприклад, муки».

Беталін захищає рослини від сірої плісняви, яка щороку призводить до втрат урожаю на мільярд доларів. За результатами дослідження, модифіковані рослини протистоять грибку на 90% краще.

Фіолетовий пігмент учені отримали із плодів кактуса, квітів та овочів, потім визначили потрібний ген. Далі його адаптували новим рослинам. Експеримент був досить точним, щоб фіолетовий колір отримали лише плоди, а листя лишилось максимально зеленим.

Результати досліду будуть корисними для медиків. Це може стати відправною точкою для отримання морфіну.

Поряд зі спробами зробити томати більш здоровими виробники намагаються покращити смак. До прикладу, американський фермер Гері Лазарскі побудував теплицю, де вирощує томати на краплинному зрошенні дощовою водою. За рахунок цього значно покращились смакові властивості овочів.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus