USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Учені створили надміцного робота розміром з таргана (відео)
Вага робота близько 0,1 г.

Китайські вчені спільно з колегами зі Сполучених Штатів розробили м’якого робота, що відрізняється особливою міцністю і здатністю швидко пересуватися.

В його основу покладені здатності таргана, інформує ТСН.

Робот – результат спільних досліджень науковців китайського університету Цінхуа (Пекін), Пекінського аерокосмічного університету і Каліфорнійського університету в Берклі.

Довжина робота становить 1,5 см, ширина – 1 см. Він здатний рухатися так само швидко, як тарган, зі швидкістю близько 30 см в секунду. Робот виглядає як смужка паперу, він може переносити вантажі, підніматися по похилій поверхні і пересуватися навіть після того, як на нього стане доросла людина вагою 60 кг.

У матеріалі наголошується, що головне нововведення робота – матеріали і технології, використані при його створенні. За словами вчених, якщо робот буде занадто м’який, він не зможе швидко пересуватися, якщо занадто твердий – втратить міцність.



Розробники вважають, що їм вдалося знайти «золоту середину» – робот має м’яку структуру, але при цьому є міцним і з високою швидкістю переміщення завдяки унікальній технології проектування «лап» цього механічного таргана.

«Роботи можуть застосовуватися в таких сферах, як аварійно-рятувальні роботи, встановлення трубопроводів, моніторинг навколишнього середовища, проведення клінічних операцій, – зазначив один з авторів розробки Чжан Мінь. – Наприклад, робот може допомогти інженерам в ремонті авіадвигуна без його демонтажу».

За словами вченого, «незважаючи на досягнуті успіхи, попереду ще багато роботи, перш ніж роботи-таргани зможуть широко застосовуватися».

«Ми продовжимо оптимізувати конструкцію розробки і постараємося розширити її функціональні можливості», – вказав Чжан Мінь.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus