USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Розкрили секрет рослини, яка найдовше росте на Землі
У пустелі Наміб, що розташована на територіях африканських країн Ангола і Намібія, на рік випадає менше 5 см опадів, але тут є рослина, яка найдовше росте на нашій планеті, – вельвічія.

Процеси у її геномі дозволяють їй виживати протягом тисяч років, попри жахливі умови пустелі.

Як передає 5 канал, про це повідомляє Дивогляд із посиланням на New York Times.

Мовою африкаанс рослина називається tweeblaarkanniedood, що перекладається як «два листки, які не можуть померти». Можна сказати, що так воно і є, бо у вельвічії ростуть протягом усього життя тільки два листки, і це триває ціле тисячоліття.

«У більшості рослин листя виростає одразу і зупиняється в розвитку. А ця рослина може жити тисячі років і ніколи не перестає рости. Коли вона перестає рости, то вона вмирає», – розповів генетик рослин з Лондонського університету королеви Марії Ендрю Лейтч.
Є припущення, що деяким з найбільших рослин понад 3 тис. років. Ця рослина постійно дивувала вчених, зокрема Чарльза Дарвіна і ботаніка Фрідріха Вельвічія, на честь якого назвали рослину.

Вперше Вельвічій натрапив на рослину у 1859 році. Тоді «він нічого не міг зробити, крім як стати на коліна і дивитися на неї, щоб переконатися, що ця рослина не плід його уяви».

Журнал Nature Communications розмістив дослідження, де науковці розповіли про деякі секрети генетики, які обумовлюють унікальну форму вельвічії, її довголіття та стійкість до умов навколишнього клімату. Зокрема дослідники знайшли певні особливості генетики, які контролюють процеси росту та метаболізму клітин.

Завдяки останнім рослина здатна існувати довго та не страждати від високих температур і відсутності води. За словами біолога рослин з Університету Джорджії Джима Лібенса-Мака, дослідження «дає нам підстави для кращого розуміння того, як вельвічія робить всі ці божевільні речі, які вона робить».

Учені стверджують, що з генома видно, що рослина перебуває у посушливому та бідному на поживні речовини кліматі. Також історія її генів цілком відповідає історії пустелі.
Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Березня 2024 13:18
Зробіть велике відкриття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus