USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Учені повернули до життя бактерії віком 100 мільйонів років
Американські вчені оживили стародавні мікроорганізми, яких дістали з дна океану.

Мікроби знову почали розмножуватися після того, як їх помістили в живильне середовище.

Про це повідомляє ТСН.

На думку вчених, відкриття підтверджує, що мікроби «завжди знайдуть спосіб вижити». Якщо бактерії змогли так довго існувати в екстремальних умовах на Землі, то цілком можуть пережити і суворі умови на інших планетах або супутниках в Сонячній системі.

Дослідники вперше знайшли настільки старі мікроорганізми, які вдалося повернути до життя. Попередній рекорд – 15 мільйонів років – зафіксували 2019 року.

Дослідники знайшли бактерії в зразках ґрунту з глибини 5700 метрів нижче рівня моря. Коли вони вивчили глину, то виявили сліди невеликої кількості кисню, який означав, що у бактерій було джерело їжі.

Тоді вчені пробурили нову свердловину в надії дістати бактерії. Ґрунт накачали спеціальними речовинами для створення живильного середовища: аміаком, солями оцтової кислоти, а також ізотопами азоту і вуглекислого газу, і залишили на 557 днів.

Науковці вважають, що мікробам вдалося прожити більше ста мільйонів років завдяки ранній еволюції. Раніше їм було особливо нічим харчуватися, тому вони навчилися виживати в умовах економії енергії та обмеженого харчування.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus