USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У жирафа знайшли унікальний ген, який захищає від гіпертонії
Вчені з Північно-Західного політехнічного університету в Китаї і Копенгагенського університету розшифрували геном жирафа і визначили специфічні мутації, які дозволили йому адаптуватися до високого кров'яного тиску і екстремального зросту.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances, передає Кореспондент.

Як відомо, жирафи мають унікальні біологічні особливості. Так, кров'яний тиск у тварин у два рази вищий, ніж у людини і більшості інших ссавців, що пов'язано з високо розташованою головою. Вони також дуже швидко ростуть, при цьому у них формуються дуже тверді і міцні кістки.

Біологи проаналізували геном жирафа на хромосомному рівні, щоб зрозуміти, як тварині вдалося уникнути побічних ефектів високого кров'яного тиску.

Під час дослідження з'ясувалося, що ген FGFRL1 у геномі жирафа зазнав чимало змін у порівнянні з усіма іншими тваринами.

Введення зміненого гена лабораторним мишам показало, що піддослідні тварини, у порівнянні з нормальними, менше страждали від серцево-судинних і внутрішніх ушкоджень при прийомі препарату, що підвищує кров'яний тиск, а їхні кістки ставали більш компактними і міцними.

Також вчені спробували пояснити погано розвинений нюх у жирафів. Зріст дозволяє тваринам сканувати горизонт, задіявши для цього чудовий зір, а гени, пов'язані з нюхом, імовірно, втратили силу у зв'язку з радикальним розведенням запахів на висоті 5 метрів у порівнянні з рівнем землі.

За словами авторів, їхнє відкриття не тільки дає уявлення про основні шляхи еволюції жирафів, а й показує, як один і той самий ген може впливати на кілька різних аспектів фенотипу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus