USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Йорданії знайшли місце, де Іоанн Хреститель був засуджений до смерті
Археологи стверджують, що вони визначили місце танцю, після якого Іоанн Хреститель, який передбачив пришестя Ісуса, був засуджений до смертної кари близько 29 року нашої ери.

Біблія і стародавній письменник Йосип Флавій описують, як цар Ірод Антипа, син царя Ірода, стратив Іоана Хрестителя. Йосип Флавій уточнив, що страта відбулася в Махері, форте у Мертвого моря в сучасній Йорданії.

Ірод Антипа побоювався зростаючого впливу Іоанна Хрестителя серед населення і тому стратив його, писав Йосип Флавій. Біблія, з іншого боку, розповідає набагато більш складну історію, стверджуючи, що Ірод Антипа стратив Іоана Хрестителя в обмін на танець.

Біблійна історія стверджує, що Ірод Антипа повинен був одружитися з жінкою на ім’я Іродіада; вони обидва були в розлученні, проти чого заперечував Іоанн Хреститель.

На їхньому весіллі дочка Іродіади на ім’я Соломія виконала танець, який так потішив Ірода Антипу, що цар пообіцяв їй все, що вона забажає, в якості нагороди. Соломія, підбурювана Іродіадою, попросила голову Іоанна Хрестителя. За біблійними переказами, Ірод Антипа відмовився задовольнити прохання, але врешті вирішив його виконати і наказав Соломії принести голову Іоанна Хрестителя на блюді.

Виявлений в Махері внутрішній двір, ймовірно, був місцем, де був виконаний танець Соломії і де Ірод Антипа вирішив обезголовити Іоанна Хрестителя. Про це написав у книзі «Археологія Святої Землі» Дьєз Вйорьош, директор проекту під назвою «Розкопки і дослідження Махеру на Мертвому морі» .

У внутрішньому дворі, за словами Вйорьоша, є ніша в формі апсиди, яка, ймовірно, є залишками трону, на якому сидів Ірод Антипа. «Присутність трону поруч з внутрішнім двором зміцнює висновки», – написав Вйорьош.

«Я думаю, що історично ймовірно, що ці розкопки виявили «танцпол» Саломеї», – сказав Мортен Хорнінг Йенсен, професор Норвезької школи теології, який написав книгу «Ірод Антипа в Галілеї».

Але деякі вчені не дуже переконані в правильності опису знахідки і висловлюють сумніви щодо того, чи представляє недавно виявлена ніша залишки трону Ірода Антипи.

Джоді Магнесс, професор релігієзнавства в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл, високо оцінила роботу Вйорьоша і його команди. І хоча Магнесс сказала, що, можливо, Вйорьош і правда знайшов трон Ірода Антипм, у неї є сумніви.

Наприклад, ніша, знайдена в Махері, здається маленькою в порівнянні з троном його батька, царя Ірода, знайденим в зимовому палаці Єрихону, сказала Магнесс. Вона додала, що ніша в Махері схожа на дві ніші, знайдені в Верхньому Іродіуме, палаці-фортеці, побудованому царем Іродом, але ці дві ніші ніколи не були ідентифіковані як останки престолів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus