USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Печатку біблійного пророка знайшли у Єрусалимі
Учені вважають знахідку першим речовим доказом існування пророка Ісаї.

Печатка була виявлена ​​під час розкопок біля підніжжя південної стіни Храмової гори в Єрусалимі.

Дослідники з'ясували вік цієї печатки - близько 2700 років, тобто її власник жив в VIII столітті до нашої ери, передає Вокруг Света.

Печатка була знайдена всього в 3 метрах від того місця, де в 2015 році була виявлена ​​булла царя Єзекії Юдейського, у якого Ісайя був радником.

«Ми, схоже, виявили відбиток від печатки, яка, можливо, належала пророку Ісаї, на наукових археологічних розкопках. Якщо це справді печатка Ісаї, то не повинно бути сюрпризом, що ми знайшли її поруч із печаткою Єзекії, з огляду на відносини пророка Ісаї і царя Єзекії, які описані в Біблії», - сказала провідний автор дослідження, археолог Ейлат Мазар.

Ісайя - один із чотирьох великих біблійних пророків, він шанується і серед іудеїв, і серед християн. У християнській традиції його головними пророцтвами вважаються слова про прихід Месії. Ісайя почав проповідувати в правління юдейського царя Осії, жив при декількох царях - Озії, Йотама, Ахаза та Єзекії.

Це пояснює напис на печатці. Цей запис староєврейською в латинській транскрипції виглядає так: Yesha'yah [?] Nvy [?], що, на думку Мазар, перекладається як «пророк Ісая». В обох словах не вистачає останніх букв, однак трактування першого (Ісайя) точне - додати до слова можна тільки одну букву і осмислений варіант - тільки ім'я Ісайя.

Друге слово викликає більше сумнівів. Слова nvy (утвореного із трьох букв єврейського алфавіту нун, бет і йод) у давньоєврейській мові немає. Мазар припускає, що через пошкодження від напису відкололася буква алеф - разом із нею виходить слово «пророк». Це може звучати трохи дивно, але, Ісайя проповідував при чотирьох царів і до часу Єзекії був досить відомим пророком.

Теоретично, знахідка могла належати іншому Ісаї, що жив у той час. Однак, якщо печатка дійсно відноситься до пророка, це буде першим доказом його існування поза релігійними текстами, включаючи Біблію, де його діяння описані в Книзі Ісаї. За словами, Ейлат Мазар, те, що печатку знайшли поруч із буллою царя, а також те, що її використовували тільки особи із високим статусом, робить дуже ймовірним можливість того, що печатка належала біблійному Ісаї.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus