USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Єрусалимі знайшли масляну лампу, якій 2000 років
В Єрусалимі археологи виявили дорогу, яка використовувалася для паломництва у часи Другого Храму (516 рік до н.е.).

Довжина дороги – майже 600 м, ширина – 8 м. Вона з’єднувала Сілоамський ставок на півдні Міста Давида (найстаріший населений район Єрусалиму) і підніжжя Храмової гори.

Розкопки проводилися ізраїльським Управлінням старожитностей і Фондом Ір Давида. Також було знайдено незвичайний артефакт віком 2000 років.

Йдеться про масляну лампу. Експерти вважають, що вона відноситься до Хасмонейського періоду.
Директор Управління старовини Ізраїлю Арі Леві повідомив, що нечасто вдається знайти свічник, що повністю зберігся. Зазвичай вдається знайти лише частини керамічних ламп.

Сама лампа випалена з глини і прикрашена малюнками рослин на кінчику – гілкою з листям. Така прикраса характерна для першого століття до н. е. Цей час припадає на кінець періоду правління Хасмонеїв.

Арі Леві розповів, що такі свічники використовувалися для різних цілей, починаючи від простих повсякденних потреб, таких як освітлення кімнат і вулиць. Але також їх запалювали на релігійних церемоніях в Шаббат і Хануку.

«Ми спорожнимо вміст свічника і дослідимо, яке масло було використано для її запалення», – додав Леві.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus