USD 41.60 41.85
  • USD 41.60 41.85
  • EUR 41.50 41.85
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Всесвіті виявили двійників Землі і Сонця
Потенційно населених світів серед усіх екзопланет виявлено не так багато. Ми знаємо лише менше десятка схожих на Землю планет, але всі вони перевершують її за розміром, так звані «Суперземлі». А якщо говорити про подібне розташування від своєї зірки, як наша Земля – ще менше.

Оптимальна відстань від світила, на якому створюються ідеальні умови для збереження помірної температури, дозволяючи утримувати рідку воду і забезпечуючи умови для розвитку життя, іменується «зоною Золотоволоски».

Втім, нещодавно астрономам з німецького Інституту досліджень Сонячної системи Товариства Макса Планка вдалося виявити першу потенційно населену планету, розташовану в системі зірки сонячного типу. Про це повідомляє Сьогодні.

Жовтий карлик Kepler-160, що знаходиться на відстані трохи більше 3100 світлових років від нас, має масу в 0,9 маси Сонця, радіус – 1,1 його радіуса, а світність практично така ж, як у Сонця.

До сих пір у неї були відомі дві екзопланети, обидві істотно більші Землі і на занадто близьких до зірки орбітах: судячи з усього, це спопелілі, розпечені світи. Однак в новій статті, опублікованій в журналі Astronomy & Astrophysics, Рене Хеллер і його колеги повідомляють про ще двох кандидатів, на присутність яких вказують відхилення в русі відомих планет.

Одна з них, гігантська Kepler-160d, не проходить на тлі диска своєї зірки, тому не була помічена в даних попередніх спостережень. Але куди цікавіше виявилася інша – KOI-456.04, радіус якої оцінюється всього в 1,9 радіуса Землі, причому повний оберт навколо Землі вона робить за 378 діб.

Отже, KOI-456.04 напрочуд близька до нашого звичного світу і сама по собі, і за характеристиками своєї зірки. За словами астрономів, досі не було відомо жодної подібної далекої системи.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus