USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У Великобританії дослідники знайшли «цвинтар мамонтів»
Дослідники виявили «цвинтар» мамонтів, заповнений кістковими рештками п’яти особин – новонародженого, двох молодих слонів та двох дорослих.

Тварини померли у нинішньому кар’єрі у Суїндоні, місті на південному заході Англії під час останнього льодовикового періоду, зазначають автори відкриття.

Поряд з останками мамонта дослідники виявили кам’яні інструменти, створені неандертальцями, у тому числі ручну сокиру та невеликі крем’яні інструменти, відомі як скребки, які використовувалися для очищення свіжих шкур тварин. Проте команда ще має проаналізувати кістки мамонтів, щоб визначити, чи є на них сліди від інструментів неандертальців.

«Знайти кістки мамонта завжди незвично, але знайти такі старі і добре збережені і в такій безпосередній близькості від кам’яних знарядь неандертальця – це виняток», – заявила Ліза Весткотт Вілкінс, співзасновник організації DigVentures, яка займалася розкопками.

Два любителі археології, Саллі та Невілл Холлінгворти, виявили кістки мамонтів та знаряддя праці неандертальців. Незабаром після цього вчені з DigVentures організували розкопки на цій ділянці.

Також вчені знайшли залишки інших тварин льодовикового періоду: лосів (удвічі більше за їхніх сьогоднішніх нащадків) та крихітних істот, наприклад, гнойових жуків та прісноводних равликів. На цьому місці збереглося навіть насіння, пилок та «скам’янілості» рослин, у тому числі вимерлих різновидів.

«Ці мамонти лежать у землі саме там, де вони померли чверть мільйона років тому – поруч із неймовірними речами, такими як кам’яні знаряддя та равлики. У нас є свідчення того, яким був пейзаж. Ми знаємо, які рослини там росли. Дрібниці справді розкривають контекст цих гігантів», – наголосили учасники розкопок.

Надалі команда планує з’ясувати, чому так багато мамонтів загинуло в одному місці, і чи неандертальці полювали на звірів або тільки збирали їхні останки. Деякі раніше виявлені доісторичні свідчення припускають, що неандертальці переслідували мамутів та інших великих тварин. Наприклад, сліди неандертальців було знайдено у 100000-річному «розпліднику» стародавніх прямобивневих слонів (Palaeoloxodon antiquus) на півдні Іспанії.
Коментарів: 1
Андрій Показати IP 20 Грудня 2021 23:30
Нічого купить редектор собі за вовину тисячу книжку і навчиться читати :)))) про МАмонтів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus