USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Туреччині виявили метелика «льодовикового періоду». Фото
На сході Туреччини в провінції Агри на висоті 3800 метрів було виявлено метелика «льодовикового періоду» Euphydryas iduna, повідомляє UATV.

В ексклюзивному інтерв’ю для UATV ентомолог Сулейман Екшіоглу зазначив, що метелика знайшли під час спеціальної експедиції на гору Агри.

Екшіоглу наголосив, що під час цієї експедиції перша особина зустрілася на висоті 3800 метрів.

«Експедиція почалася о 04:00. До обіду ми вже втратили надію їх зустріти, адже навіть не знали, чи на правильному ми шляху. Знайшовши одну особину, просто не повірили своїм очам і дуже зраділи. Потім встигли зробити кілька фотографій. Пізніше, досягнувши висоти в 4000 метрів, побачили близько ще 15 особин. Сфотографували й почали досліджувати рослини, на яких вони живуть», – зазначає Екшіоглу. – Ми пішли в експедицію удвох з експертом по дикій природі Еміном Йогуртчіоглу. Планували її дуже довго – 6 років я досліджував їхнє місцепроживання на горі. Це великий обсяг роботи, адже на Землі ці метелики жили 12 тисяч років тому».



Вперше на горі Агри даний вид було виявлено 1970 року іноземними дослідниками. Однак у 2011 році, через відсутність інформації, вони не були внесені до Червоної книги. Екшіоглу зазначає, що в Туреччині ці метелики живуть тільки на горі Агри.



«Цьому є причина. Наприкінці останнього Льодовикового періоду метелики вирушають на північ. Зараз їх можна зустріти біля Північного полюса. Частина особин залишилася на горі Агри, тим самим відділяючись від свого виду й утворюючи свій підвид. Він не зможе покинути своє місце проживання, оскільки на даний момент це єдине місце, клімат якого дозволяє їм там перебувати», – говорить Екшіоглу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus